Sousedův strom nám zasahuje do zahrady. Co mohu v takové chvíli dělat

Sousedské spory někdy působí úsměvně, ale pokud dojde k vyhrocení situace, nejde o zrovna příjemné interakce. Máte problém se sousedovým stromem, který přesahuje k vám? Nebo má naopak soused problém s vaším stromem? V tom případě se nejprve informujte, kdo je vlastně v právu a jak celou situaci můžete řešit.

Sousedovy větve na mém pozemku

První doporučení zákona je požádat vlastníka sousedního pozemku, aby větve či kořeny z vašeho pozemku odstranil sám. Zkrátka a jednoduše, po dobrém jde všechno lépe. Ale nebojte. Pokud tak v přiměřené době neučiní, smíte vy sami ve vhodné roční době a šetrným způsobem větve nebo kořeny stromu přesahující na váš pozemek odstranit. Vhodná roční doba znamená období vegetačního klidu, tedy zhruba od listopadu do března. Co pak udělat s větvemi a kořeny? Zřejmě je po domluvě vrátit sousedovi nebo je s jeho souhlasem zlikvidovat, protože podle zákona jde o jeho majetek.

A co spadlé plody?

Často se také stává, že od sousedů k vám padá ovoce nebo ořechy. V tom případě buďte úplně v klidu a na úrodě si pochutnejte. Vše, co spadne na váš pozemek, je vaše. Ale z větví byste nic trhat neměli, cokoliv je na stromě totiž patří sousedovi.

Jak nakládat s ostatními rostlinami?

Jestliže k vám přesahují části živého plotu, plevele nebo jiné rostliny, ty můžete šetrně odstranit bez jakýchkoliv omezení.

Za jakých okolností mohu požadovat skácení sousedova stromu?

Musíte mít pro svůj požadavek rozumný důvod. Legislativa říká, že pro stromy dorůstající obvyklé výšky do 3 metrů je přípustná vzdálenost od společné hranice pozemků 1,5 m a pro stromy přesahující 3 metry jsou to 3 m od hranice pozemků. Pokud toto pravidlo není dodrženo, můžete požadovat, aby soused stromy vůbec nevysazoval a ty stojící pokácel. Jde-li o živý plot nebo chráněný strom, tento předpis neplatí.  

Všechny potřebné informace najdete v odstavcích §1016 a §1017 Zákon č. 89/2012 Sb.

Foto: Shutterstock, Zdroj: zakonyprolidi.cz