Katalpa je ideální strom do zahrady. Má příjemný vzhled i vůni

Že jste nikdy ještě neslyšeli o katalpě? Jedná se o strom, který rozzáří vaší zahradu okázalým způsobem. V dnešním článku si mimo jiné povíme, jak se o něj starat a proč je vlastně dobré jej na zahradě mít.

Okázalý strom

Katalpa, známá také pod názvy trubačovitá nebo cigárovník, je působivý listnatý strom pocházející ze Severní Ameriky, který se rozšířil i do dalších částí světa. Je charakteristický svými velkými srdčitými listy, které mohou dorůstat až 30 cm na délku a výraznými bílými květy. Tyto květy často přitahují hmyz, zejména včely, což činí katalpu oblíbenou volbou pro zahrady. Plody katalpy jsou dlouhé a svým vzhledem připomínají fazole nebo cigarety, což vedlo k jejímu lidovému názvu. Díky svému rychlému růstu, atraktivnímu vzhledu a odolnosti vůči znečištění se katalpa často vysazuje jako okrasný strom ve městech.

Proč je Katalpa vhodná pro vaši zahradu

Vysadit katalpu na zahradě může být skvělou volbou hned z několika zásadních důvodů jako například: estetický přínos, stín a ochrana, odolnost a nenáročnost, ekologický přínos či ochrana proti komárům.

Estetický přínos a ochrana

Katalpa je nádherný okrasný strom s velkými, srdčitými listy a krásnými bílými květy, které rozkvétají v létě. Tyto květy přitahují pozornost a dodávají zahradě exotický a zajímavý vzhled. Díky svému hustému listoví poskytuje katalpa během léta příjemný stín, což je ideální pro vytvoření chladného místa na odpočinek nebo ochranu před sluncem.

Foto: Shutterstock

Odolnost a přínos v boji proti komárům

Katalpa je velmi odolný strom, který se snadno přizpůsobí různým podmínkám. Je tolerantní vůči znečištění a dobře snáší různé druhy půdy, včetně méně úrodných. Katalpa přitahuje opylovače, jako jsou včely, čímž podporuje biodiverzitu na zahradě. Navíc její husté listoví a kořeny pomáhají snižovat erozi půdy.

Pokud hledáte strom, který rychle vytvoří stín a záštitu, katalpa je skvělá volba. Roste poměrně rychle, takže již za několik let může výrazně ovlivnit vzhled a funkci vaší zahrady. Katalpa produkuje látky, které mohou odpuzovat komáry, což z ní činí praktickou volbu pro zahrady, kde je žádoucí snížit přítomnost tohoto hmyzu.

Vzhledem k těmto výhodám je katalpa nejen krásným, ale také praktickým stromem, který může přinést mnoho benefitů do vaší zahrady.

Foto: Shutterstock, zdroj: Homesandgardens, Gardenia.net