Pěstování domácích brambor a jiných plodin má svou zvláštní auru. Čerstvé brambory obvykle mají oproti těm zakoupeným v obchodě výrazně lepší chuť. Jednou z nevýhod pěstování brambor však bývá jejich nemalá prostorová náročnost. Můžete ale zkusit turecký způsob pěstování brambor, který vám umožní pěstovat brambory i na balkóně nebo i na malé terase.
Pěstování brambor po “turecku”
Pěstování brambor v nádobách nebo pytlích, nebo-li “na Turka”, umožňuje pěstovat brambory i na malém balkóně ve městě nebo na terase. Můžete dosáhnout slušné úrody i na velmi omezeném prostoru, jelikož jediný keř brambor může produkovat 4 – 5 kg domácích brambor. Nejdříve si ale připravíme vhodnou nádobu, ve které budeme brambůrky pěstovat.
Nejlepší volbou je obyčejný kyblík o objemu 10 litrů, ale brambory můžeme pěstovat i v jiných nádobách, jako jsou třeba velké květinové truhlíky nebo plastové pytle. Důležité je dno nádoby opatřit drenážními dírkami pro odtok nadbytečné vody. Kyblík být zcela čistý vydezinfikovaný slabým roztokem hypermanganu.
Než brambory zasadíme, je vhodné provést jejich předklíčení. Toho dosáhneme tím, že brambory budou umístíme na světlé místo po dobu 30 – 40 dní při teplotě 12 – 15 °C. Poté můžeme pokročit k přípravě speciálního substrátu, který se skládá z jedné části zeminy, dvou částí kompostu a jednoho a půl hrnku dřevěného popela. Směs promícháme v závislosti na objemu nádoby.
Základem je světlé stanoviště a péče
Naplníme kyblík připraveným substrátem do výšky asi 15 centimetrů a vložíme 2 – 3 předklíčené brambory. Poté je zakryjeme stejným množstvím substrátu. Kyblík umístíme na světlé místo s dostatečným množstvím slunečního světla. Jakmile rostlina doroste do výšky asi 15 centimetrů, přidáme další substrát tak, aby byl vidět pouze vrchol rostliny. Tento postup opakujeme, dokud nebude kyblík naplněný téměř až po okraj.
Pravidelně sledujeme, zda má brambora dostatek vlhkosti. Zaléváme ji pouze odstátou vodou o pokojové teplotě, až když bude substrát téměř suchý. Hnojit nemusíme, ale můžeme občas rostlinu ošetřit roztokem z dřevěného popela. Pro tento účel smícháme asi 2 lžíce dřevěného popela s litrem horké vody a necháme směs odstát 2 – 3 dny. Brambory můžeme sklízet zhruba 2–3 týdny po odkvětu a po zažloutnutí listů.
Foto: Shutterstock, zdroj: GrowVeg, Extension, GoodHouseKeeping