Olej je důležitou součástí našich kuchyní. Používá se na smažení, pečení i vaření. Využití má ale i ve studené kuchyni a skvěle dochutí například saláty a pomazánky. Možná jste už ale také sami sobě pokládali několikrát otázku, proč je slunečnicový nebo řepkový olej tak složitě zabalený a nejde otevřít hladce, jak je tomu například u oleje olivového. Důvod to má. A my vám povíme jaký.
Plastové víčko nevyhazujte
Otevírání oleje je často silácký souboj, kdy sice hravě odšroubujete víčko z oleje, ale při odtrhávání úchytky musíte zapojit všechny svaly. Během celého procesu se zřejmě olejem polijete a musíte se jít okamžitě umýt. Jakmile se vám ale odtrhnutí podaří, úchytku okamžitě vyhodíte do odpadu a olej zavíráte jen šroubovacím víčkem. To je ale škoda. Tato úchytka na prst je totiž vcelku zajímavou vychytávkou, díky které se vám s olejem bude lépe pracovat.
Účel úchytky na prst
Úchytka na prst není na oleji jen tak náhodou. Její důležitá funkce je totiž velmi přínosná. Jistě se vám už také několikrát stalo, že jste chtěli do pánve přidat jenom kapku oleje, ale nějak vám to vyklouzlo a nalili jste ho tam více, než bylo nutné. A co třeba v případě, že jste si chtěli olej jen kápnout na salát nebo k dochucení pomazánky a vyteklo ho tak velké množství, že to celé jídlo zkazilo. A přesně k tomu je na oleji důmyslná úchytka, která vás ochrání před nadměrným vylitím oleje.
Jak na správné dávkování oleje
Abyste olej vždy dávkovali podle svých představ, vezměte si toto víčko s úchytkou, obraťte ho vzhůru nohama, a vložte ho zpátky do hrdla lahve od oleje. Díky tomu zabráníte neúmyslnému přelévání oleje, protože se vám otvor na vylévání z větší části utěsní. Vy tak budete moct použít jen to množství oleje, které opravdu chcete a už se vám nestane, že se vám ho v důsledku neopatrnosti vylije do pánve zbytečně velké množství a pokazí tak celou vaši snahu o přípravu zdravé večeře.
Foto: Shutterstock, zdroj: Pikio