Stačí jenom okamžik a ze špatně utěsněné formy na bábovku může začít vytékat těsto a ušpinit celou troubu včetně mřížky. Troubu velmi zašpiní i omastek prskající z otevřeného pekáče. Pokud se usazeniny ihned nevyčistí, tak se z trouby při pečení bude namísto příjemné vůně linout zápach spáleniny. Připáleniny a mastnoty není vždy snadné z trouby odstranit. Naštěstí ale existují ingredience, díky které dokonale vyčistíte celou vaši troubu. Ta se bude díky tomu lesknout jako nová.
Horká voda a ocet nedají nečistotám šanci
Ať se snažíte sebevíc, nečistotám v troubě se nevyhnete. Důležité ale je mastnotu odstranit co nejdříve. Nejlépe po každém použití trouby zkontrolujte troubu i mřížku na pečení a všechny nečistoty neprodleně odstraňte. Nejpohodlněji se vám trouba bude čistit, pokud vyjmete přední dvířka. Tak se hravě dostane i na všechna špatně dostupná místa.
Pokud se snažíte vyhnout toxickým mycím přípravkům, jistě vás potěší, že troubu můžete skvěle vyčistit i bez pomocí chemie. Stačí vám k tomu horká voda a ocet, které vlijete na plech v poměru 4:1 a vložíte do trouby rozehřáté na 100 °C na půl hodiny. Pára z vroucí vody a octu změkčí připečené zbytky a vy je tak budete moct snadno seškrábnout k tomu určenou škrabkou nebo utřít hadříkem. Takto snadno otřete i rošty trouby, které budou čisté a lesklé.
Klasika v podobě jedlé sody
Jedlá soda je dobře známý pomocník na úklid domácnosti. Pomůže vám i v případě, že chcete dokonale očistit mastnou mřížku z trouby. Vyrobte si směs ze 4 lžic jedlé sody a šťávy z půlky vymačkaného citronu. Touto směsí následně omývejte rošt, dokud se vám nebude opět lesknout. Z jedlé sody a citronu si můžete vyrobit i univerzální čistící roztok. Kdy sodu smícháte s citronovou šťávou a vychladlou převařenou vodu, postříkáte tímto čistidlem zanesená místa a po několika minutách působení setřete čistým hadříkem. K čištění mřížky lze použít i prášek do pečiva, který smícháte s pár kapkami vody a vyčistíme jím zašpiněný rošt.
Foto: Shutterstock, zdroj: hunker, ovenclean, thekitchn