Připravte zeleninu snadno a rychle. Za 10 minut bude hotová i řepa

Pro zachování zdraví, udržení kondice a podporu imunitního systému, by měl člověk sníst pět porcí ovoce a zeleniny denně. V dnešní hektické době nemá spousta lidí na kvalitní jídlo dostatek času. Než aby si uvařili výživově hodnotné jídlo doma, raději si koupí bagetu na benzínce nebo hamburger ve fast foodu. Zahnat hlad tímto způsobem není nic špatného. Pokud se tak neděje pravidelně, ale jen jednou za čas. V opačném případě začne člověk brzy přibývat na váze, pocítí nedostatek energie a velkou únavu. Nedostatek vitaminů a zdraví prospěšných látek mu tělo může dát najevo i nějakou chronickou nemocí.

Vařte v mikrovlnce

Jak se tedy udržovat fit a připravit si velkou porci zeleniny, aniž by to stálo velké množství času? Stačí k tomu mikrovlnná trouba, díky které vykouzlíte výživově hodnotný pokrm již za pár minut. Pokud máte rádi červenou řepu, jistě víte, že její změknutí chvíli trvá. V mikrovlnné troubě ale bude uvařena cobydup a navíc si zachová všechny vitaminy, jejichž část se při klasickém vaření ve vodě, ztrácí.

Příprava červené řepy

Jak tedy na to? Červenou řepu omyjte a vložte do nepropustného igelitového sáčku. Přilijte k ní 100 mililitrů vody a sáček uzavřete uvázáním na uzel tak, aby z něj voda neměla šanci vytéct. Tento sáček s řepou poté vložte do hlubokého polévkového talíře a propíchněte párátkem na několika místech. Takto připravenou řepu vložte na 10 minut do mikrovlnky, kterou zapnete na nejvyšší výkon. Jakmile vám mikrovlnná trouba cinknutím oznámí, že doba ohřevu uplynula, vyndejte řepu a zkontrolujte její měkkost pomocí párátka. Pokud je již měkká, můžete ji nadále zpracovat dle svého uvážení. Sníst jen tak s pár kapkami olivového oleje nebo si z ní připravte salát či pomazánku. Červená řepa je výborná také do koláče, dortu nebo muffinů.

Foto: Shutterstock

Jak v mikrovlnce vařit další druhy zeleniny

V mikrovlnce můžete připravit i další druhy kořenové zeleniny, například mrkev nebo brambory, a to klidně společně v rámci jednoho ohřevu. Na každý druh zeleniny ale použijte samostatný igelitový sáček a následně všechny sáčky se zeleninou vyskládejte do polévkového talíře a zapněte ohřev. Dbejte na to, aby byly sáčky se zeleninou mírně od sebe a díky tomu se vám zelenina uvařila všude stejně.

Foto: Shutterstock, zdroj: Filantropikum, HealthyBeets, KingRecipes