Růže je královna zahrady, říká se o ní, že je to jedna z nejkrásnějších květin vůbec. Pravdou je, že eleganci a noblesu jí určitě upřít nelze. Mít na zahradě krásně rozkvetlé růže, které jsou pastvou pro oko, je velká radost.
Pokud se má růžím na vašem záhoně dařit, musíte o ně svědomitě pečovat. Jejich růst podpoříte hnojivem, které většina z nás kupuje, ale zasvěcenější vědí, že si hnojivo na růže mohou pohodlně vyrobit. Chcete to taky zkusit?
Výroba hnojiva na růže vyjde na pár korun
Přírodní hnojivo je pro růže možná to nejlepší, určitě vás potěší, že ho vyrobíte doma a to opravdu levně. Třešničkou na dortu je fakt, že pro jeho výrobu můžete dokonce použít zbytky z kuchyně.
Domácí hnojivo dodá růžím látky potřebné k růstu, podpoří bohaté kvetení a některé suroviny dokonce slouží o jako ochrana proti škůdcům.
Co potřebujete?
Rozhodli jste se ušetřit a ještě podpořit krásu a růst svých růží? Pak určitě chcete vědět, co potřebujete na výrobu domácího hnojiva. Základem je:
- 1 lžíce třtinové melasy
- 1 lžíce epsomské soli
- 1 lžíce jablečného octa
- 4 litry vody
Postup výroby je snadný. Smíchejte v malém množství vody všechny suroviny a až tehdy, kdy budou promíchané, dolijte zbytek vody. Hnojivo se aplikuje postřikem na listy a to ideálně večer, kdy nehrozí, že by se listy spálily od sluníčka.
Proč právě tyhle suroviny?
Zajímá vás, proč se pro výrobu domácího hnojiva používají právě tyhle suroviny? Třtinová melasa je super pro rychlejší růst růží, zároveň zlepší jejich zdraví. V melase se nachází železo, draslík, mangan, měď i hořčík. Jablečný ocet podporuje krásný vzhled květů, funguje i jako ochrana proti slimákům, mravencům a mšicím. Epsomská sůl zajistí rostlinám potřebné množství hořčíku, který je důležitý pro zdravé listy.
Použít můžete i zbytky
Růže jsou krásné rostliny, které si zaslouží to nejlepší. Nejlepší ale nutně neznamená, že to musí stát majlant. Pro hnojení růží proto můžete použít i zbytky z kuchyně, jako například kávovou sedlinu, která rostlině zajistí dusík a draslík. Použijte klidně banánové slupky, které jsou bohaté na hořčík, nevyhazujte ani nadrcené vaječné skořápky, které obsahují velké množství vápníku.
Foto: Shutterstock