Co se vám letos urodilo na zahradě? Mezi množstvím brambor a okurek se vám jistě urodilo i velké množství cuket. Cuketám se letos hodně dařilo a mnozí pěstitelé se stále radují z velké úrody. Cukety jsou velmi zdravé, proto radíme – cuketu zpracujte a posilte díky ní své zdraví. Nabízí se tedy otázka, jak zpracovat cukety?
Cukety lze zavařit
Jednou z možností, jak s nimi naložit, je zavařit je. Zavařování cuket není nic těžkého, je to naopak lehké. Jen potřebujete mít osvědčený recept na zálivku, která zavařené cuketě dodá ten správný šmrnc. Doporučujeme cuketu zavařit v nálevu, jež se skládá z 650 ml vody, 1300 ml octa, dvou lžiček soli, 200 g cukru a z kopru + hořčičného semínka na proložení. Cuketu pak jen oloupejte, měkkou dužinu odstraňte a zbylou část cukety nakrájejte na kousky, dejte do sklenic a zalijte nálevem.
Zmrazte ji
Dalším možným zpracováním zmíněné zeleniny je to, že ji necháte zmrazit. Třeba ji jen oloupejte a nastrouhejte, zmrazte pak v nějaké misce. Pokud chcete zamrazit celou cuketu, taky to jde. Jen ji nezapomeňte oloupat a nakrájet na menší kousky. Kousky by se však nikdy neměly překrývat, jinak k sobě přimrznou. U nastrouhané cukety je její životnost až jeden rok.
Skladujte ji ve sklepě
Pokud nemáte šanci cuketu zkonzumovat nyní, doporučujeme ji uschovat ve sklepě na chladnější dny, kdy na ni dostanete chuť. Aby byla cuketa ještě na Vánoce čerstvá, měla by mít opravdu tvrdou slupku a na poklep by měla být dutá. Cukety vhodné ke skladování mají zaschlou stopku. Poskládejte je posléze do přepravek a uložte na místo, kde není vlhko.
Foto: Shutterstock.com.