Párky ještě stále vévodí seznamu oblíbených rychlých večeří. Sice je zvládne ohřát i úplný antitalent, ale občas se i ohřívání párku zvrtne, pokud nevíte, jak na ně. Přečtěte si, jak správně ohřát párky, aby nepopraskaly, a co v žádném případě nedělat.
Profi řezník radí
Vyhlášený řezník Martin Čejka vlastní řeznictví s více než stoletou tradicí. Zakládá si na poctivých surovinách a může se pochlubit výběrovými párky. A právě proto nerad vidí, když taková delikatesa někomu popraská a kulinářský zážitek není tak silný. Co Martin doporučuje?
Ohřívání na kastrůlku
Jednou možností, jak správně ohřát párky, je dát vařit do kastrolu vodu. Jakmile začne vřít, vypněte hořák, počkejte minutku (aby voda měla 90 °C) a pak do ní na 5-10 minut vložte párky. V takovém případě párky vyndejte z lednice o něco dříve, aby jim ponor do horké vody nezpůsobil příliš velký šok. Do vody je vkládejte opatrně, žádné házení.
Pak se dají párky ještě vložit do studené vody, kterou postupně zahříváte, uzenina se tak prohřeje rovnoměrně. Ale pozor, nikdy nesmíte nechat vodu dojít až k varu, jinak párky prasknou.
Ohřívání v páře
Párky můžete ohřát úplně stejně jako knedlíky. Zachováte jim tak co nejvíce z jejich chuti a šťavnatosti. Do kastrolu umístěte pařák, nalijte vodu, dejte ji vařit a na pařák položte párky. Vařte cca 10 minut a můžete jít večeřet. Nebo snídat.
Na mikrovlnku zapomeňte
Ohřívání párků v mikrovlnné troubě je sice lákavé, ale nerozumné. Nemáte v ní nad párky žádnou kontrolu, mohou puknout ve vteřině. Když už ale ohřívat v mikrovlnce musíte, vložte párky do vhodné nádoby a přikryjte poklopem.
Šoupněte párky do trouby
Nebo zkuste revolučnější metodu. Párky zabalte do alobalu a pečte je v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 10 až15 minut. Alobal udržuje vlhkost a zabraňuje vysychání párků.
Foto: Shutterstock, zdroj: Toprecepty, Napady-navody, Reznictvicejka, wikiHow