Vánoce jsou za rohem a s nimi samozřejmě spoustu příjemných i méně příjemných povinností. Pokud jste bydlenka jak se patří, nemůžete se vykašlat na pečení cukroví. Což znamená potýkat se s vlašskými ořechy. Jak je vylouskat co nejefektivněji?
Trik s horkou vodou
Vlašské ořechy ve skořápce nasypte do velkého hrnce a zalijte je vodou. Tu přiveďte na sporáku k varu a pak nechte ještě dalších 5 minut vařit. Nakonec ořechy slijte a propláchněte studenou vodou, ať se ochladí. Horká voda způsobí, že skořápky budou několik hodin dostatečně měkké na to, abyste ořechy dokázali otevřít buď jen prsty nebo louskáčkem za použití minimální síly. Vlhké ořechy navíc mnohem méně cestují po kuchyni, takže se vám bude pracovat o to příjemněji.
Zkuste to kladívkem
Ať už máte doma ořechy zarputilé nebo prostě jen neholdujete louskáčku, dejte si na kuchyňskou linku nebo na zem kus kartonu a na něj rozprostřete ořechy. Ty pak překryjte utěrkou a roztlučte je kladívkem, případně paličkou na maso. Rány musí být silné tak akorát, aby rozbily skořápky, ale zase tak úplně nerozdrtily ořechy. Utěrka je tam proto, aby ořechy nelétaly všude možně.
Místo louskáčku zkuste sikovky
Kdo doma louskáček nemá, a přesto by rád louskal, nechť zapátrá v krabici s nářadím. Takové kleště sikovky dokážou udělat skoro stejně dobrou práci.
Postačí i malý nožík
Nebo si vezměte na pomoc tenký dlouhý nožík. Hrot jeho čepele zaboříte do spoje mezi skořápkami na vrcholu ořechu, pootočíte doprava nebo doleva, zatlačíte a tímto páčivým pohybem se vám bez problému podaří ořech otevřít.
Jak ořechy skladovat?
Pokud si nepřejete ořechy vystavit plísni nebo žluknutí, nechte vyloupané ořechy důkladně proschnout. Pak je skladujte ve vzduchotěsné nádobě a nejlépe na chladném a tmavém místě, kde teplota nepřesahuje 20 °C. Ořechy můžete v pohodě uložit také do lednice nebo mrazáku.
Foto: Shutterstock, zdroj: Magazin.recepty, Nasezahrada