Fotovoltaiky budou muset mít hasicí systém. Mohou totiž chytnout

Fotovoltaika je stále oblíbenější a oblíbenější. Nese s sebou však určitá rizika. Naštěstí žijeme v době tryskového pokroku, takže i nečekané požáry fotovoltaických elektráren brzy mohou být minulostí.

Jak funguje fotovoltaika?

Fotovoltaická elektrárna přeměňuje sluneční energii na energii elektrickou. Na solární panely dopadá sluneční světlo, a tak vzniká elektrické napětí. Fotovoltaické články totiž obsahují křemík. Sluneční záření s ním interaguje, křemík pohlcuje fotony a uvolňuje elektrony, které generují elektrický proud.

Nebezpečí požáru

Než si fotovoltaiku pořídíte, budete si muset nechat zpracovat dokumentaci požární ochrany. Jak může začít fotovoltaika hořet? Chyby v instalaci, poškození komponentů, nedostatečné odizolování kabelových přípojů, nedostatečné utažení spojů a tak dále. Někdy za požár může také nevhodný návrh celého systému nebo jeho jednotlivých částí a pak samozřejmě i vnější vlivy jako jsou atmosférické jevy nebo například poškození zvířaty.

Foto: Shutterstock

Jak se hasí fotovoltaika?

Těžko. Požár fotovoltaické elektrárny je velice nebezpečný, protože hrozí riziko úrazu elektrickým proudem. Proto se musí fotovoltaika nejprve odpojit od sítě a panely odpojit od střídače. Je třeba se vyhnout kontaktu s vodivými částmi střechy a panelů. Hasit se musí nevodivým hasivem, např. CO2 nebo práškovými hasicími přístroji.

Baterie, které se samy hasí

I když jsou příčiny vzniku požáru různé, často jsou za vznícení zodpovědné baterie, které se přehřály či jinak poškodily. Proto německá firma Zendure přišla s řešením, jak riziko vzniku požárů minimalizovat. Vyrábějí baterie do fotovoltaiky, které jsou samy naplněné hasicím plynem. Tento plyn by měl baterii automaticky uhasit, když dojde k nadměrnému zvýšení teploty nebo přímo vznícení.  Plyn neprodukuje žádné škodlivé výpary, takže je naprosto bezpečný. Čeká nás klidnější budoucnost.

Foto: Shutterstock, zdroj: Pozarni-ochrana, Energozrouti