Vytáhnutí hmoždinky ze zdi může napáchat velkou škodu. Dobře funguje vyplňovací způsob

Vytáhnout hmoždinky ze zdi přece není žádná věda, stačí vteřinka a je venku, ne? Takhle to v ideálním případě funguje, ale ne vždy žijeme v ideálním světě a sveřepě bránící se hmoždinky nám čas od času mohou zkomplikovat život. Jak je ze zdi vytáhnout, i když se jim nechce?

První pomoc? Kleště

V tom nejjednodušším případě vám úplně bohatě postačí obyčejné kleště kombinačky. Těmi hmoždinku co nejpevněji uchopíte, začnete mírně otáčet doprava a doleva, a nakonec ji vyndáte.

Vrták

Najděte vrták o stejném průměru jako má hmoždinka. Hmoždinku jím opatrně navrtejte a poté, až bude dostatečně zaklesnutá, ji opatrně, leč pevně vyndejte.

Otvírák na víno

Dobrý tip pro tvrdohlavé plastové hmoždinky. Otvírák zašroubujte do hmoždinky a pak ji jemně vypačte.  

Šroub

Na stejném principu funguje také vhodný šroub. Vyberte šroub velikosti odpovídající hmoždince. Ten do ní zašroubujte. Pak si vezměte kleště, uchopte šroub za jeho hlavu a pačte s ní tak dlouho, dokud hmoždinka nepovolí a nevyjede ze zdi ven.

Foto: Shutterstock

Alternativní řešení? Hmoždinky se nezbavujte, zatlučte ji

Pokud se i přese všechno hmoždinka nechce poddat, tak ji tam prostě nechte. Buď ji dovnitř zatlučte kladivem nebo zašroubujte. Místo po ní pak můžete zasádrovat nebo zatmelit. Hlavně nezapomeňte nejprve otvor pořádně vysát.

Něco málo o hmoždinkách

Hlavním úkolem hmoždinky je dobře nebo spíše přímo dokonale držet. Používá se pro všechny druhy stavebních materiálů. Existují různé tvary, druhy a typy hmoždinek, dle materiálu a techniky přitlačení k okolní zdi. Před nákupem hmoždinky si ujasněte, do jakého materiálu bude zakotvena a jaké zatížení musí snést.

Prakticky

Hloubka otvorů pro hmoždinku by měla být o cca 10 mm delší než délka hmoždinky. Před jejím osazením je třeba otvor vysát nebo vyfoukat. Pro vrtání otvorů pro hmoždinky použijte kvalitní a ostrý vrták, jinak se vám podaří vyvrtat otvor širší a hmoždinka v něm nebude tak dobře držet. Hmoždinky nevrtejte ani příliš blízko u sebe, nedělá to dobrotu.

Zdroj: YouTube

Foto: Shutterstock, zdroj: Ceskykutil, Radyprovsechny, Poradte