Máte chuť na domácí marmeládu, ale nemůžete pootočit pevným víčkem zavařovací sklenice? Nemusíte se u toho dřít a používat hrubou sílu. Existuje hned několik jednoduchých triků, jak tyto nedobytné sklenice otevřít snadno a bez námahy.
Omotejte víčko
Nejjednodušší trik je použít bavlněnou utěrku nebo ručník. Omotejte jím pevně víčko a pak opatrně otáčejte ve směru otevírání. Utěrka zajistí, že vám víčko nebude tolik prokluzovat v rukách.
Poklepejte na okraj víčka
Vezměte tvrdší předmět, například lžíci nebo vařečku, a jemně poklepejte po obvodu víčka. Tím vytvoříte vzduchové kapsy a uvolníte podtlak ve sklenici. Víčko by pak mělo jít snadno odšroubovat.
Propíchněte víčko
Pokud ani tyto triky nepomáhají, neváhejte víčko mírně poškodit. Opatrně do něj vyvrtejte několik malých otvorů pevným nožem nebo šroubovákem. Tím přerušíte podtlak a víčko bude povolené.
Gumové rukavice, nebo citrón
Skvělým pomocníkem při otvírání zavařovaček jsou také gumové rukavice. Zabrání prokluzování a víčko půjde otevřít mnohem snadněji.
Vsaďte na sílu přírody. Pokud máte po ruce citron nebo jiný kyselý plod, vyzkoušejte jeho šťávu. Stačí kápnout pár kapek na závit víčka a nechat chvíli působit. Kyselina pomůže uvolnit oxidační vrstvy a víčko pak půjde otevřít s minimální námahou.
Díky těmto jednoduchým trikům už nebudete muset při otevírání zavařovacích sklenic šlapat na víčko nebo je násilím uvolňovat. Ušetříte si nervy i spoustu úsilí a budete si moci vychutnávat vaše domácí dobroty v klidu a pohodě.
Foto: Shutterstock, zdroj: Thehappygardeninglife, TasteofHome