Řízky, ať už kuřecí nebo vepřové, patří k oblíbeným pokrmům v českých domácnostech. Co už ale jen tak někdo neví, jak i při jejich opakovaném ohřevu zachovat jedinečně křupavou strouhanku. Jak tedy ideálně připravit řízky tak, ať si na nich i po ohřívání pochutnáte?
Česká klasika
Řízky se řadí společně s jinými typicky českými pokrmy jako je vepřo knedlo zelo, nebo svíčková k nejoblíbenějším místním pokrmům. Jejich příprava není jinak složitá, cena jídla je taktéž poměrně levná a navíc chutnají skvěle. Pokud se dodrží jejich jednoduchý recept není na přípravě co zkazit a společně s bramborovým salátem nebo vařenými brambory si je každý rád vychutná. V českých restauracích tyto variace najdete prakticky všude i tam, kde se na českou kuchyni nespecializují. Během obědových meníček se většinou jedná o doplňkovou variantu nabízených jídel, pokud by z menu hostům případně nic nepadlo do chuti. Jak tedy na přípravu takových řízků a jak postupovat během ohřevu, aby si zachovali všechny své pozitiva?
Výběr masa je klíčový
Pro přípravu výborných řízků je třeba začít od hlavní ingredience, kterou není nic jiného než maso. Pro dobrý výsledek byste neměli sáhnout po suchém mase. Ano, narážíme na oblíbené kuřecí prsa, které se často pro přípravu tohoto pokrmu volí. Prsa jsou obecně řazena mezi suší varianty jídel. I ty je možno použít ale u jejich přípravy je nutno počítat s možností, že výsledek nebude nejšťavňatější. Vhodnější variantou je například kuřecí stehno či ideálně vepřová krkovice. Důležitá je rovněž i čerstvost masa. Mražené, čerstvé nikdy nepřekoná, tím si buďte jistí.
Jak je to s ohřevem a křupavostí?
Před obalováním si maso z lednice vytáhněte s mírným předstihem. Poté ho opláchněte a utřete papírovými utěrkami. Na tento důležitý krok většina lidí zapomíná. Maso by zkrátka před obalováním a následným smažením ideálně na sádle, nemělo být mokré. Abyste udrželi křupavost řízků i při opětovném ohřevu, můžete klidně využít vaši mikrovlnou troubu. Řízky položte na savý podklad, například ubrousek a na jejich vrch přidejte máslo či sádlo. Zajistíte tak zachování křupavé strouhanky. Talíř nepřikrývejte poklopem. Zkondenzovaná voda z ohřevu by stekla na připravovaný pokrm a po křupavém povrchu by nebylo ani památky. Pokud nechcete volit mikrovlnku, můžete řízky ohřát znovu na pánvi, kde křupavost zvládnete udržet zcela jednoduše, neboť se řízky budou opět smažit. Ohřáté budou za pár minut.
Foto: Freepik