Potřebujete akutně v domácnosti něco zalepit, ale zrovna nemáte lepidlo nebo je zaschlé? Přinášíme vám originální recept na silné a voděodolné lepidlo. A vytvoříte si ho ze dvou ingrediencí, které určitě máte doma. A tím jsou želatina a ocet.
Kouzlo tekutého lepidla
Vytvořit si silné a voděodolné lepidlo není tak obtížné jak by se mohlo na první pohled zdát. Stačí mít pár jednoduchých ingrediencí a také správný postup.
Pro výrobu kvalitního tekutého lepidla si připravte: 1 čajovou lžičku glycerinu, 1 polévkovou lžíci bílého octa (zakoupíte v obchodě s potravinami), 4 polévkové lžíce teplejší vody a jeden balíček neochucené želatiny (tato želatína je využívána často na aspik).
Postup výroby:
- Vysypte balíček želatiny do skleněné misky a přidejte 1 polévkovou lžíci vody. Chvíli vyčkejte, než začne želatina houstnout.
- Do nově vytvořené hmoty přidejte zbylé 3 polévkové lžíce horké vody, polévkovou lžíci octa a také glycerin. Poté směs míchejte, dokud se patřičně nerozpustí.
- Pokud se Vám zdá, že směs netuhne tak, jak by měla, ohřejte směs v mikrovlnné troubě po dobu cca 5 sekund nebo využijte sporák.
- Nalijte tekutinu do určené nádoby a skladujte na chladném a tmavém místě. Nezapomeňte směs vždy pořádně zavřít.
Lepidlo může časem ztuhnout, takže ho před dalším použitím rozpusťte. Již po prvním použití zjistíte, že je lepidlo je velmi účinné a je možné s ním spojit téměř jakýkoliv materiál. Ale opatrně, jde o velmi silné lepidlo.
Varianty domácího lepidla
Existují ovšem i další varianty domácího lepidla. Jestliže nemáte zrovna doma želatinu, určitě se na výrobu dalšího druhu lepidla hodí kukuřičný škrob.
Ingredience i postup je opět jednoduchý:
Pro přípravu si připravte následující suroviny v přesném množství: asi 30 ml kukuřičného škrobu, 120 – 150 ml studené vody a 1 polévkovou lžíci bílého octa.
Teď si připravte menší hrnec a do něj vložte kukuřičný škrob a zatím jenom 30 ml vody. Směs míchejte tak, aby nevznikly žádné hrudky. Nikam nespěchejte a pořádně míchejte. Poté přidejte zbývající vodu a začněte ohřívat směs na maximální stupeň 2 na sporáku, dokud nezačne směs zhoustnout.
Po zhoustnutí směsi stáhněte hrnec z plotny, intenzivně promíchejte a vraťte zpět na sporák. Nepřetržitě směs míchejte, dokud nedosáhne konzistence a barvy vazelíny. Jakmile dosáhnete této struktury, přidejte k směsi ocet. Ocet vytvoří velmi podobnou směs jako je tužší past. Po vychladnutí lepidlo uzavřete do dané nádoby. Opět ponechejte v suché a tmavé místnosti. Nezapomeňte vždy dobře zavřít.
Proč právě domácí lepidlo
Výroba domácích lepidel nabízí nejen ekonomickou alternativu ke komerčním produktům, ale také otevírá prostor pro kreativní experimentování s různými surovinami. Použitím jednoduchých ingrediencí, které máte doma vytvoříte jednoduše lepidlo se skvělými vlastnostmi. Navíc výrazně ušetříte.
Foto: Shutterstock, zdroj: ThouhtCo., onelittleproject