Jak usušit houby, aby si zachovaly svou chuť. Důležitá je správná teplota

Právě probíhající podzim je ideálním časem pro sběr hub. Jelikož je ale pravděpodobně nechcete jíst od rána do večera každý den, zbývá otázka, jak je nejlépe uskladnit. Možností je několik a my se dnes zaměříme na to, jak houby vhodně sušit. Jedině dodržení správného postupu totiž zajistí plnou chuť i po delší době. 

Které houby se na sušení nehodí

Některé houby můžeme pohodlně sušit, a jejich chuť se tím nijak neztratí. Patří k nim například pravé hřiby. Stačí je pouze nakrájet na tenké plátky a umístit do sušičky či rozprostřít na pečící plechy. Klidně i po roce pak můžete připravit chutnou bramboračku provoněnou sušenými hříbky, které jí paradoxně dodají více chuti než čerstvé exempláře.

Obecně platí, že je vhodné sušit tvrdé houby bez jakéhokoli poškození. Nedoporučujeme sušit takzvané babky, které se mohou snadno stát přenašečem parazitů i na ostatní houby. Nevhodné jsou také mochomůrky růžové neboli masáky či růžovky. Tyto houby jsou zpravidla velmi měkké a doporučujeme je raději zpracovat ihned po sběru. Stačí je opéct na oleji s kmínem a solí a připravíte delikatesu.

Kromě hřibů můžete dále sušit bedly, ryzce nebo třeba křemenáče.

Nejjednodušší příprava je v sušičce

deální způsobem pro sušení hub je využití elektrické sušičky. Díky několika patrům umístěným nad sebou vám houby nezaberou skoro žádné místo. Vy můžete navíc velmi snadno regulovat správnou teplotu a intenzitu. Houby doporučujeme sušit maximálně na 80 stupňů Celsia a tuto hranici nepřekračovat.Případně můžete plátky rozmístit na rozložené noviny nebo plechy na pečení. Sušení tímto způsobem trvá o dost déle, hrozí vznik plísně a také je poměrně prostorově náročný.

Foto: Shutterstock

Při použití trouby buďte obezřetní

Dalším využívaným způsobem pro sušení hub je trouba. V tomto případě se však mějte na pozoru. Ani zde rozhodně nepřekračujte teplotu 80 stupňů Celsia. I při jejím dodržení nechte pootevřená dvířka trouby, aby mohl vlhký vzduch dostatečně větrat. Jelikož sušení trvá zhruba pět hodin a troubu byste měli neustále hlídat, není toto řešení nejpraktičtější.

Pokud máte troubu horkovzdušnou, stačí pouze 50 stupňů Celsia a doporučujeme houby každou hodinu otočit na druhou stranu. V případě sušení v troubě musíte vždy spotřebič hlídat, aby nedošlo ke spálení. Doporučujeme proto používat kvalitní sušičku, se kterou je sušení téměř bez práce.

Foto: Shutterstock, zdroj: thewoksoflife, wikiHow