Kuřecí maso je velmi běžnou součástí českých stolů. Je cenově dostupné a oblíbené díky své jemnosti zejména u dětí. Z kuřátka jsou nejvíce připravována hlavně prsa, která jsou snadno zpracovatelná a jsou tak vhodná i pro začínající kuchaře. Jediným potenciálním problémem bývají tuhé bílé šlachy, které mohou pokazit chuť masa. Naštěstí existuje jednoduchý trik, jak se těchto šlach zbavit a vy si tak můžete v klidu vychutnat chuť kuřecího masíčka.
Maso z kuřete je vynikající zdroj živin
Kuřecí maso je často označováno za “nutriční bombu” z několika důvodů. Jedná se o významný zdroj živin a proteinů, a zároveň má některé výhody oproti jiným druhům masa. Jmenovitě můžeme uvést například:
- Vysoký obsah bílkovin : Kuřecí maso je bohatým zdrojem bílkovin, což je klíčový nutriční prvek pro růst a opravu tkání v těle. Bílkoviny jsou také důležité pro udržení svalové hmoty a metabolismu.
- Nízký obsah tuku: Kuřecí prsa mají nízký obsah tuku ve srovnání s jinými druhy masa, jako je vepřové nebo hovězí.
- Bohatý na vitamíny a minerály: Maso také obsahuje důležité vitamíny a minerály, jako vitamín B6, B3 (niacin), fosfor a selen.
- Nízký obsah kalorií: Kuřecí maso má v porovnání s jinými masy relativně nízký obsah kalorií. To ho činí vynikající volbou pro ty, kteří sledují svou hmotnost.
Odstranění šlach z masa je velice důležité
Drtivá většina kuchařů považuje tuhé bílé šlachy na kuřecích prsou za jediný nedostatek tohoto masa. Šlachy navíc mohou negativně ovlivnit chuť masa. Navíc nikoho určitě nepotěší, když si bude muset vytahovat nevzhledné kusy šlach z úst. Naštěstí existuje jednoduchý trik, jak se rychle zbavit těchto nepříjemných šlach. Stačí vám k tomu obyčejná vidlička a papírová utěrka.
Postup je následující a nejde o nic složitého. Zasuňte vidličku pod šlachu a koukající konec bílé šlachy pevně uchopte do papírového ubrousku. Následně pevně za šlachu táhněte a vidličkou udržujte maso pevně na místě. Šlacha neklade téměř žádný odpor a za chviličku je z prsa venku.
Foto: Shutterstock, zdroj: TasteofHome, Sun