Česnek používáme při vaření po celý rok, a tak se hodí ho mít vždy po ruce. Ne vždy však můžeme najít v obchodě dostatečně čerstvý a lahodný produkt. Proto se vyplatí skladovat česnek, který získáme během sezóny. Ať už si ho sami vypěstujete nebo ho koupíte od farmářů, měli byste vědět, jak ho správně skladovat. Česnek pak vydrží plný chuti i přes celou zimu.
Lze zmrazit celé stroužky česneku?
Ano, česnek můžete dokonce vložit do mrazáku i v kuse jako celou palici. Dále lze tímto způsobem uchovávat i jednotlivé stroužky, a to oloupané i se slupkou. Vždy je hlavní vybrat zcela zdravý a čerstvý česnek, který není nijak poškozený. Poté vložte stroužky nebo palici do mrazícího sáčku, ve kterém by mělo být co nejméně vzduchu. Případně můžete využít i vzduchotěsné nádoby určené k mražení potravin.
Krájený či drcený česnek v mrazáku
Česnek však nemusíte uchovávat pouze po celých kusech. Připravit si můžete již nakrájené nebo drcené stroužky. Při vaření je pak rovnou použijete bez dlouhých příprav. Nejdříve stroužky oloupejte a odstraňte všechny hnědé části. Vždy mrazte jen zcela zdravý česnek. Takto připravenou surovinu umístěte na tác nebo pečící plech a vložte do mrazáku. Po zhruba třech hodinách můžete česnek sesypat do sáčku a pevně uzavřít.
K mražení je vhodná i česneková pasta
V řadě receptů najdete jako jednu z potřebných ingrediencí česnekovou pastu. Proto se vždy hodí mít nějakou po ruce. Pokud si ji zamrazíte, budete mít během přípravy jídla o trochu práce méně. Oloupané stroužky rozmělněte v mixéru nebo prolisujte a přidejte trochu olivového oleje, aby se vytvořila jemná pasta. Tu pak vložte do malých nádob nebo výrobníků na led. Vždy myslete na to, že mražená surovina se lehce roztáhne, a tak nádoby neplňte do plna. Po úplném zmražení lze kostky vyjmout a uložit do sáčku.
Mražený česnek v kuchyni zajisté využijete i vy. Tímto způsobem neztratí nic ze své chuti a budete ho mít stále po ruce. Jen vždy každý sáček opatřete datem, abyste česnek neskladovali zbytečně dlouho a měli přehled o jeho stáří.
Foto: Freepik, zdroj: BHG, goodhousekeeping