Rozdíly mezi vejci podle barev. Rozhodující je slepice

Po většinu roku patří na farmářských trzích k nejdražším vejcím ta hnědá. Jedinou výjimku tvoří období velikonočních svátků, kdy jsou pro potřeby barvení žádanější, a tím často i dražší právě ta bílá. Proč se ale objevuje rozdíl v ceně jednotlivých barev a pro koho jsou vhodná vejce s lehce modrým odstínem?

Barva skořápky závisí čistě na slepicích

Někdy se objevuje názor, že barvu skořápky ovlivňuje výživa dané slepice. Není to ale úplně pravda. Tím, že budete danou slepici živit výběrovým krmivem, rozhodně nezískáte ta nejlepší a nejtmavší vejce. Odstín skořápky totiž primárně závisí na genetice konkrétní slepice. K plemenům snášejícím především bílá vejce patří například Leghorn. Pokud chcete naopak vejce hnědá, zvolte například plemeno Rhode Island Red. 

Která vejce obsahují méně cholesterolu

V minulosti se pacientům se zvýšeným cholesterolem zcela zakazovala konzumace vajec. Dnes už se názory na škodlivost vajec výrazně změnily. Pokud si však hladinu cholesterolu musíte hlídat, vězte, že existuje málo známé řešení. K dostání jsou totiž speciálně vyšlechtěná plemena slepic, která snáší vejce s nižším obsahem cholesterolu. Právě pro tyto vejce je typické modré nebo zelené zabarvení. Zpozorovat ho můžete už na skořápce, výrazněji se ale projeví po rozklepnutí.

Foto: Shutterstock

Jaké zdraví prospěšné látky vejce obsahují?

Ať už trpíte vysokou hladinou cholesterolu, nebo ne, vajíčka přinášejí řadu zdravotních benefitů. Pro sportovce představují snadný přísun bílkovin. Hodí se jako svačina po tréninku i vydatná snídaně. Vaječný bílek obsahuje především proteiny. Ty ale najdeme i ve žloutku, který navíc dodá našemu tělu vitamíny A, D, E, K, B12 a dále také železo, selen, zinek a fosfor.

Chcete-li skutečně získat kvalitní vejce, zaměřte se raději na jejich chov a krmivo než na barvu skořápky. Ta o živinách ve vejci příliš nevypovídá. Nejchutnější a nejzdravější vejce najdete u chovatelů, kteří slepicím dopřejí kvalitní krmivo a volný výběh s dostatkem čerstvé trávy.

Foto: Shutterstock, zdroj: canr.msu.edu, Poultryenthusiast