Cibule je v kuchyni poklad. Žádná domácnost se bez ní neobejde. Při vaření dodává pokrmům specifickou chuť. Využije se jak smažená, tak syrová. V syrovém stavu oceníme její štiplavou chuť do salátů, omáček nebo jen tak na chléb s pomazánkou. Navíc má skvělé využití pro zdraví. A z jejích slupek se dají barvit vejce nebo vytvořit odvar pro hnojení rostlin. Zkrátka cibuli využijete úplně celou.
Jaké druhy cibule známe?
Cibulí existuje několik druhů a každá vyniká svojí specifickou chutí. K přípravě pokrmů si tak můžete rozmyslet jaký druh cibule použijete.
V kuchyni se nejčastěji používá klasická žlutá cibule. Nesmí chybět jako základ pro různé omáčky. Uděláte z ní také skvělý sirup proti nachlazení. Smícháte rozkrájenou cibuli s větším množstvím moučkového cukru a necháte pár hodin odstát. Uvolní se šťáva, která se dá po lžičkách pít jako léčivý sirup.
Dalším oblíbeným druhem je cibule červená. Dá se využít do teplé kuchyně, ale spíše jí dejte šanci ve studené kuchyni, je velmi výrazná. Hodí se skvěle na ozdobu do salátů.
Cibule šalotka je známá hodně ve francouzské kuchyni. U nás se ale také hojně využívá v kuchyni. Jedná se o drobnější cibulku, která má jemnější chuť. Skvěle se hodí do různých sals na maso a jako součást přílohy ke grilování.
Bílá cibule se často využívá ve studené kuchyni, protože je ze všech druhů nejemnější. Využijete jí tak do různým studených omáček, dipů nebo do hamburgrů.
Jak skladovat cibuli?
Cibule je skvělá k uskladnění a při dodržení podmínek vám vydrží celou zimu. Potřebuje sucho a chlad a nesnese vlhkost. Nejlepší je usušenou cibuli zaplést do copů, vložit jí do punčochy a zavěsit. Jestli hrozí v místě skladování vlhko, přidejte kůrku chleba, která by si s vlhkostí měla poradit.
A jak uskladnit cibuli v bytě? V tomto případě nebude pravděpodobně místo na více kg cibule. Ale i tak si větší množství můžete uchovat na nějakou dobu. Nakrájejte cibuli, tak jak jste zvyklý. Osmažte jí do zlatova a ještě teplou přendejte do zavařovací sklenice. Uzavřete jí a takto vám v lednici vydrží až 5 týdnů.
Někdy k vaření nespotřebujete celou cibuli. Zbyde-li vám část oloupané cibule, přetřete jí máslem a zabalte do alobalu. V lednici vydrží týden.
Foto: Shutterstock, zdroj: bonappetit, allrecipes