Pokud se vám nezřídka stává, že zapomenete luštěniny před vařením namočit, budou následující řádky stvořeny přímo pro vás. Pomocí jednoduchého triku si lze tyto zdravé potraviny připravit až na několik dní dopředu. Odpadne vám tak starost s jejich včasným namáčením a předpřipravený pokrm budete mít vždy po ruce.
Luštěniny jsou super potravina, ale pozor!
Asi není potřeba příliš košatě zmiňovat, jak moc jsou tyto potraviny pro člověka přínosné. Člověk luštěniny konzumuje tisíce let a jejich blahodárné účinky máme dobře zmapované. Jediné, co je potřeba zmínit je skutečnost, že ne všechny luštěniny jsou vhodné k přímé konzumaci v syrovém stavu. Jinak si koledujete o vážné zdravotní potíže, které mohou v lepším případě znamenat víkendový pobyt na toaletě.
Typickým příkladem jsou fazole. Fazole jsou chutná a zdravá potravina. Tento fakt bohužel mírně zastiňuje to, že v syrovém stavu jsou poměrně jedovaté. Obsahují totiž látku známou jako fytohemaglutinin, která by vám během několika málo hodin způsobila vážné zažívací potíže a otravu střev. Nejvíce této látky obsahují červené fazole.
Jedlá soda urychlí proces namáčení
Univerzální recept na nenamočené luštěniny asi neexistuje. Luštěniny se prostě namočit musí., a to alespoň na 5 hodin. Pokud ale máte návštěvu za dveřmi, můžete si vypomoci pomocí pár triků. První z nich e použití jedlé sody. Luštěniny nasypte do vody a přidejte k nim lžíci jedlé sody. Jedlá soda zkrátí dobu namáčení zhruba o polovinu, avšak má to svůj háček. Soda totiž zlikviduje velkou část prospěšných látek pro tělo, nicméně nezmění chuť ani strukturu. Pokud tedy skutečně pospícháte, může vám jedlá soda pomoci.
Druhou možností je předpříprava. Osolené luštěniny v míse zalijte vodou, přikryjte je potravinářskou fólií a vše ukliďte do lednice. Takto uskladněné potraviny vydrží až čtyři dny. Namáčení v chladu zpomaluje proces hydratace a zabraňuje kvašení. Stačí pak jen fólii sundat, ověřit správnou kondici potraviny přičichnutím a můžeme začít vařit. Takto skladované luštěniny jsou hotové již po půl hodně vaření.
Foto: Shutterstock, zdroj: KevinisCooking, TheKitchn