Česnek je jednou z hlavních dochucovacích potravin v kuchyni. Za tepla dodá nezaměnitelnou chuť pokrmům, za studena příjemně nakopne. Nejenom, že ho můžete přidávat do jakýchkoliv slaných pokrmů, ale také má velké benefity pro naše zdravý. Česnek je přírodní antibiotikum. Jak takový česnek uchovat, aby nám vydržel v dobré kondici co nejdéle?
Uskladnění česneku
Aby nám česnek co nejdéle vydržel, je potřeba zajistit mu správné skladování. Nejlepší je uložit česnek na nějaké stinné místo, kde dochází k proudění vzduchu a v zimě tu Nemrzne. V tomto případě by připadala v úvahu půda. Dříve byla půda součástí mnoha domů. V současnosti u nových domů se s půdami ani nepočítá. V bytech takový prostor není téměř pro nikoho. Je ale mnoho dalších způsobů, jak česnek uskladnit jinak.
Česnek palicemi nahoru
Asi jeden z nejznámějších způsobů, jak česnek uskladnit. Stonky česneku seřízněte cca na 20 cm, vrchní slupku z palic odstraňte. Umístěte česnek palicemi nahoru do vázy. Pro nádobu s česnekem najděte místo, kde nebude moc slunečního záření a příliš vysoká teplota. Přidejte k česneku nějaké sušené kvítí a můžete mít bytovou dekoraci.
Česnek v bedýnkách
Obalte jednotlivé palice papírem nebo volně vložte do bedýnky. Tu potom umístěte do komory nebo do sklepa. Pokud palice obalíte do papíru, můžete předejít napadení škůdcem vlnovníka česnekového.
Česnek utřený se solí
Jakmile utřete česnek se solí, rozhodně se nemusíte bát, že by se česnek zkazil. Takto ho můžete uchovávat v lednici po dlouhou dobu. Další výhodou je, že je ihned v pohotovosti k dochucení různých pokrmů. A takové řízky potřít ještě před obalením česnekem se solí, to je lahůdka.
Na utření většího množství česneku potřebujeme 1 kg česneku a 300 g soli. Česnek oloupejte a protlačte lisem na česnek. Smíchejte se solí, naplňte do skleniček a dobře uzavřete. Lepší je naplnit více menších skleniček a otvírat je postupně. Naplněné skleničky pak uložte na chladné místo bez světla. Po otevření je uchovávejte v lednici. Někteří si dokonce takto připravenou pastu ukládají i do mrazáku.
Foto: Freepik, zdroj: thepioneerwoman, GoodHouseKeeping