Nahraďte drahé máslo levnější variantou. Stejnou službu vám udělá třeba banán nebo jogurt

Jak často využíváte v kuchyni máslo? Máslo je stálicí v našich lednicích a většina z nás si bez něj nedokáže představit vaření, pečení, přípravu svačin. V současné době je máslo velmi drahé, a tak se někteří snaží snížit, nebo omezit spotřebu másla. Víte, že se dá při pečení máslo nahradit? Hodně lidí si nedovede představit jiné mazání na pečivo, ale i ta se dají nahradit jinou surovinou. Dalším důvodem proč nahradit máslo, může být mléčná intolerance nebo přechod na zdravé stravování s kontrolováním tuků. Pojďte se s námi podívat na další alternativy, jak máslo nahradit!

Ghee

Ghee je v podstatě čiré máslo, které má oříškovou aromatickou chuť. Neobsahuje kasein ani laktózu, takže je vhodné i pro lidi s mléčnou alergií. Při pečení máslových dobrot může být máslo nahrazeno Ghee 1:1. Nejlepší je používat tento druh másla do pečení, které se peče při vysoké teplotě a servíruje se ještě teplé. I když Ghee zajišťuje vláčnější těsto, může se stát, že bude potřeba upravit množství tekutin a mouky v receptu.

Kokosový olej

Kokosovým olejem nahradíte máslo v receptech 1:1. Musíte počítat s tím, že chuť připraveného jídla bude trochu jiná. Nerafinovaný kokosový olej je nejlepší využít do receptů s tropickou výraznou chutí. Rafinovaný kokosový olej je méně výrazný.

Olivový olej

Ve většině receptech může být máslo nahrazeno olivovým olejem 3:4. Jako příklad můžeme uvést náhradu 1 hrnku másla za 3/4 hrnku olivového oleje. Olivový olej nenahradí máslo tam, kde je potřeba mít připravené máslo v pevné formě. Nejlepší je využít olivový olej tam, kde recept obsahuje ovocné a oříškové chutě.

Foto: Shutterstock

Další náhrady másla při pečení

Existuje spousty dalších náhrad, které můžeme využít místo másla při pečení. Většina z nich však obsahuje tekutinu navíc. Myslete na to, a případně upravte poměr tekutin a mouky v receptech. Náhrady mají také vliv na výslednou chuť pokrmu. Myslete na to, abyste místo másla použili něco, co bude ladit s ingrediencemi používaných v receptech.

  • Banán – Rozmačkané banány se hodně využívají při pečení sladkých receptů. Dodá těstu vláčnost přirozenou sladkost s minimem tuků.
  • Jablečné pyré – Jablečné pyré může nahradit část cukru při pečení a dodá těstu vláčnost. V receptu bude třeba upravit množství mouky a tekutin.
  • Řecký jogurt – Plnotučný jogurt dodá těstu potřebnou vláčnost a krémovitost. Jako bonus přidá do vašeho pečení také proteiny.

Foto: Shutterstock, zdroj: Healthline, Medicalnewstoday