Citrón je zdravé ovoce, které v každé jeho části obsahuje nějaké zdraví prospěšné látky. Tím, že citrón zamrazíme zakonzervujeme opravdu 100 % všech vitamínů v něm obsažených. V určité době v roce je některé ovoce a zelenina dražší než jindy. U citrónů to platí taky. Při příznivé ceně si můžeme nakoupit větší množství citrónů a mít je připravené v mrazáku. Jak ale nejlépe nachystat citróny k zamrazení?
Citrón a zdraví
Jak všichni víme, citrón obsahuje vysoké množství vitamínu C. Kromě toho, obsahuje další zdraví prospěšné látky jako jsou pektiny, fosfor, draslík, vápník, železo, sodík a další prvky. Obsahuje také velké množství flavoidů a antioxidantů, které mají příznivý účinek na rakovinu a kardiovaskulární onemocnění. Žlutá vrstva citrónu zpevňuje krevní vlásečnice. Kůra citrónu má až 10 x vyšší obsah vitamínu C než samotná citrónová šťáva. Bílá vrstva působí příznivě na oxidativní stres. Pokud tedy citróny zamrazíme celé nebo všechny jejich části, využijeme tak vitamíny na100 %.
Citróny a zmrazení
Používáte někdy z citrónu jeho kůru? Využili jste někdy bílou část pod kůrou? Všechny vrstvy citrónu mají nějaký konkrétní pozitivní vliv na naše zdraví. Proč si tedy neuchovat všechny jeho benefity a nezamrazit všechny části citrónu. Kupte si citróny nejlépe v BIO kvalitě. Důkladně je očistěte, nejlépe nějakým malým kartáčkem. Potom je vložte do roztoku vody s octem ( 90 % vody, 10 % octa), nechte roztok působit cca 20 minut. Znovu je omyjte vodou a vykartáčujte, důkladně osušte a pojďte je zmrazit.
Celé citróny
Citróny v celku zabírají dost místa. Pokud však plánujete, že je budete strouhat a pak pouze vymačkávat šťávu, zamrazte si je takto celé. Plody vložte do sáčku, vymačkejte vzduch a zajistěte. tak aby se do něj nedostal mrazivý vzduch.
Citrónová kůra
Máte-li plody, kde už jste využili všechnu dužinu a šťávu, můžete si zamrazit jen samotnou kůru. Většinou se citrón vymačká a vyhodí, ale je to škoda. Kůra se dá využít na ochucení různých pokrmů v kuchyni, jak sladkých tak slaných. navíc obsahuje ještě více vitamínů než samotná dužina. Omyjte tedy kůru a nastrouhejte si do zásoby do sáčku. V mrazáku pak na vás bude čekat na buchty nebo k dochucení salátů či omáček.
Plátky citrónu
Využíváte rádi plátky citrónů do vody, drinků nebo k pečení ryb či masu? Nakrájejte si citrón na plátky a dejte je do mrazáku. Nezapomeňte však dát plátky vedle sebe, jinak vám půjdou špatně oddělit.
Foto: Shutterstock, zdroj: Glad, Simpleindianmom