Smažené potraviny si čas od času dopřejeme rádi. Nejlépe, když nám při tom vznikne křupavá krusta. Hlavně kvůli křupavému těstíčku je smažení tak oblíbené. Samotný proces smažení už tak oblíbený není. Olej často prská na všechny strany, znečistí nám okolí pánve a ještě chytneme pár pálivých kapiček na ruce. Co s tím? Víte, že existují vychytávky, díky kterým vám olej nebude při smažení prskat?
Proč olej prská
Za prskání může voda. Při zvyšování teploty se začne voda odpařovat a chce se dostat ven co nejrychleji. Usazené kapičky vody na pánvi se odpaří ven společně s rozpáleným tukem. Při tomto procesu pak vše prská na všechny strany – ale jedná se o kapičky vody. Před smažením se vždy ujistěte, že máte naprosto suchou pánev. Před použitím jí pro jistotu ještě otřete papírovou utěrkou.
Korek proti prskání
Jestli chcete elegantně ukočírovat prskání oleje, otevřete si k tomu lahev vína s korkovým uzávěrem. Zpříjemníte si chvilku strávenou při smažení a korek využijete proti prskání. Jak na to? Jakmile se vám při smažení začne tvořit pěna, vhoďte korek do rozpáleného oleje. Zastaví se pěnění.
Sůl a ocet proti vlhkosti
Prskání předejdete, když do pánve před smažením dáte trochu soli. Jak je známo sůl absorbuje vlhkost. Tekutina se uzavře a tuk nebude prskat.
Můžete si vzít také na pomoc ocet. Stačí do něj namočit vatový tampón a před smažením přetřít dno pánve. Ocet také bojuje proti vlhkosti
Správný výběr tuků na smažení
Při smažení si vybírejte tuky a oleje, které jsou odolné proti přepálení. Při samotném smažení se se zvyšující se teplotou uvolňují škodlivé látky do jídla. Nejlepší na smažení je přepuštěné máslo (ghí), které dodá navíc pokrmu oříškovou jemnou chuť. Levnější a dostupnější variantou je pak klasické sádlo. Vyšší odolnost proti přepálení má také řepkový olej.
Foto: Shutterstock, zdroj: wikiHow, irishexaminer