Pokud při vaření rádi používáte máslo, pak byste měli umět rozpoznat, zda je kvalitní či nikoli. V současné době totiž čím dál více firem začíná své produkty vyrábět s důrazem na kvantitu a jejich prodejní cenu. To ovšem ve většině případů znamená snížení obsahu dobrých látek a jejich zaměnění za nezdravé nebo méně chutné složky, jako je rostlinný tuk a syrovátka.
Kvalitu másla lze vyčíst na jeho obalu
Abyste zjistili, zda máte doma kvalitní produkt, stačí vám přitom vyzkoušet jeden velmi snadný trik. Je ovšem dobré být na pozoru již v obchodě a přečíst si složení na obalu, které prozradí jaké ingredience byly použity při jeho výrobě. Co se týče másla, mělo by obsahovat minimálně 60 % tuku – ty lepší kusy pak mohou sahat až k hranici 90 %.
Test kvality
Jakmile si máslo zakoupíte, ještě než jej použijete pro přípravu vašeho oblíbeného pokrmu, zkuste ho nechat rozpustit. Právě díky tomu poznáte, zda bylo vyrobeno s důrazem na kvalitu nebo se jedná o laciný výrobek plný rostlinného tuku. Jednoduše ukrojte malý kousek, položte ho na plech a vyčkejte do doby, než se z něj stane malá máslová louže.
Pokud je výrobek kvalitní, měl by mít stále krémovou konzistenci, se kterou lze i nadále pracovat. Naopak v případě, že se rozpustí a bude velmi náročné jej použít, se bohužel jedná o méně cenné máslo.
Pomůže i trik s pánví
Dalším způsobem, jak zjistit kvalitu másla, je jeho rozpuštění na pánvi. Nikoli však pomalu, ale normálně jako jste zvyklý. Pokud se při vystavení vysokým teplotám na jeho povrchu objeví bílá pěna, pravděpodobně obsahuje hodně syrovátky a naopak málo tuku. To znamená, že je mnohem méně kvalitní a výsledný pokrm nebude mít zdaleka tak dobrou chuť, jako v případě použití lepších alternativ.
Foto: Shutterstock, zdroj: eng.obozrevatel, TasteofHome