Když se řekne vodnice, spousta lidí si pod tímto názvem představí vodní dýmku. To je ale omyl! Vodnice je zelenina, která byla kdysi oblíbená a hojně používaná jako jsou dnes brambory. Po dlouhá léta upadla v zapomnění, ale v současné době znovu získává na oblibě. Čím je výjimečná a jak ji pěstovat?
Účinky vodnice
Vodnice je složena z 90 % jen z vody. Obsahuje mnoho vlákniny a minimum kalorií. Je oblíbená u lidí trpících nadváhou. Plodina má antibakteriální účinky a působí účinně proti ateroskleróze (onemocnění cévní stěny). Pro svojí svěžest je oblíbená také v kuchyni.
Jak pěstovat vodnici?
Vodnice rychle roste a můžete jí pěstovat po celý rok. Dá se pěstovat i mezi pomalu rostoucími plodinami. Tato zapomenutá zelenina poroste téměř všude. Potřebuje dostatek prostoru a slunce. Nejraději má hlinitopísčité půdy. Plodinu můžeme pěstovat i v prostorných nádobách nebo za oknem v květináčích.
Vodnici vyséváme zjara do chráněného záhonu. Po 4 týdnech můžeme začít s dalším výsevem. Po dalších 4 týdnech zasejeme znovu. Tak si zajistíme pravidelnou úrodu. Abychom si zajistili celoroční úrodu začneme vysévat další semínka na konci léta. Semena vyséváme do 1 cm hluboké rýhy s 40 cm rozestupy. Jakmile je možné rostlinku uchopit mezi prsty přesadíme je do vzdálenosti 8 cm od sebe a později cca za tři týdny 15 cm od sebe.
Sklízíme plody velké asi jako tenisové míčky. Menší velikosti můžeme využít do salátů, nebo místo ředkviček. Letní sklizeň vodnice můžeme dát zamrazit. Zimní vodnici sklízíme podle potřeby. Dejme pozor, abychom vyjmuli plody před tím, než půda zmrzne.
Jak vodnici využít v kuchyni?
Plody vodnice chutnají nejlépe na jaře a v létě. Zelenina by měla mít plody velké jako tenisový míček. Rychle rostoucí odrůdy nemusíme loupat, stačí pouze odkrojit kořínky, vložit do osolené vroucí vody a vařit zhruba 20 minut. Vodnici nemusíte ani krájet. Pozdější odrůdy oloupeme jako brambory a vkládáme do osolené vroucí vody. Vaříme po dobu 30 až 40 minut. Jarní a letní vodnici můžeme podávat v celku přelitou rozpuštěným máslem a pažitkou. Pozdější úrodu je pak lepší rozmačkat, přelít máslem, osolit, opepřit a podávat jako kaši.
Foto: Shutterstock, zdroj: Nordgen, Tastingtable