Už se vám někdy podařilo něco připálit? Podobnou šikovnost máme na kontě snad úplně všichni. Někdy se to zkrátka nepovede a ze snahy uvařit něco dobrého zbudou akorát tak oči pro pláč při pohledu na žalostně připálené nádobí.
Na připáleném nádobí nemusíte nechat ruce
Pokud se vám někdy zadařilo a něco jste připálili, pak určitě víte, že odstranit připáleniny z hrnce nebo třeba pánve rozhodně stojí za to. Nejedna hospodyňka by nám potvrdila, že na likvidaci takové spouště nejednou doslova nechala ruce.
Co když to ale není potřeba? A ne, nebojte se – nikdo vás nebude nabádat k tomu, abyste připálené nádobí hodili do koše, ačkoli je pravda, že kdekdo by takové řešení ve chvíli vzteku uvítal, že? Místo toho vám poradíme, jak si vyrobit přípravek, se kterým připálené nádobí vyčistíte i bez toho, abyste se zbytečně nadřeli.
Na výrobu budete potřebovat:
- prášek do pečiva
- teplou vodu
Jak na to:
Vlastně na tom vůbec nic není. Jakmile budete mít v ruce připálené nádobí, zažeňte prvotní myšlenku, že s ním mrsknete z okna. Místo toho nádobí zalijte horkou vodou, nasypte do něho prášek do pečiva, dejte na plotnu a přiveďte k varu. Jakmile dojde k bodu varu, nechte směs v nádobí probublat alespoň 10 minut. Poté odstavte a nechte chvíli vystydnout, abyste se nepopálili.
Nyní přichází na řadu ta špinavější část, bez které to bohužel nepůjde. Vezměte do ruky houbičku na nádobí, ideálně nějakou, která má hrubší povrch a nádobí s ní vyčistěte. Bude zapotřebí trochu úsilí, ale rozhodně mnohem méně, nežli kdybyste se na vyčištění nádobí vrhli bez předchozího kroku.
Foto: Shutterstock.com.