Jak naši předkové přežili dlouhé zimy, když si nemohli skočit do supermarketu pro banán nebo mango? Ano, správně, jedli křížaly, tedy sušená jablka. Křížaly přímo přetékají vitamíny a v zimním období jsou k nezaplacení. Můžete je samozřejmě koupit v obchodě, ale není nad domácí výrobu. Jak na to?
Vybereme si jablka, která jsou zralá, ale ne přezrálá, bez otlaků, vad a hniloby. Nejlepší jsou odrůdy s vyšším obsahem cukru, třeba Jonagold, Gala nebo Golden Delicious. Jablka omyjeme, oloupeme a zbavíme jadřinců. Nakrájíme na 3-5 mm silné plátky.
Připravíme si roztok. Smícháme vodu s citronovou šťávou v poměru 1 lžíce šťávy na 1 litr vody. Zamícháme. Do tohoto roztoku nakrájená jablka na několik minut namočíme a následně je necháme okapat.
Na plech vyložený pečicím papírem rozprostřeme jablka v jedné vrstvě. Sušíme při teplotě 50 °C u horkovzdušné a 65 °C u elektrické trouby zhruba 4 – 6 hodin. Dvířka necháme pootevřená (pokud to nejde, vložíme do nich vařečku), je třeba, aby z trouby odcházela vlhkost.
Jablka naskládáme do jednotlivých pater, teplotu nastavíme na 55-60 °C a sušíme 6-12 hodin podle tloušťky plátků. Každé dvě hodiny prohazujeme pozice pater, ať jsou jablka vysušená rovnoměrně.
Na tento způsob potřebujeme 3 dny a stabilně slunečné počasí. Použijeme rošty z trouby, které položíme na dřeva nebo cihly, aby pod nimi proudil vzduch. Na rošt položíme pečicí papír a vyskládáme jablka. Sušíme na slunném místě, překryjeme síťovinou nebo starou záclonou. Na noc odnášíme dovnitř.
Foto: Shutterstock, zdroj: Klasicke-recepty, Nasezahrada, SuseneDobroty
Aktualizace: 11.11.2024 13:55
Ač nám horké letní noci zní jako hudba hodně vzdálené budoucnosti, není na škodu začít… Zobrazit více
Češi rádi šetří. Pokud to znamená nakoupit si do zásoby másla v akci nebo lovit ve… Zobrazit více