Inspirace

Vyrobte si domácí křížaly. Není to vůbec složité

Jak naši předkové přežili dlouhé zimy, když si nemohli skočit do supermarketu pro banán nebo mango? Ano, správně, jedli křížaly, tedy sušená jablka. Křížaly přímo přetékají vitamíny a v zimním období jsou k nezaplacení. Můžete je samozřejmě koupit v obchodě, ale není nad domácí výrobu. Jak na to?

Než se pustíme do sušení

Vybereme si jablka, která jsou zralá, ale ne přezrálá, bez otlaků, vad a hniloby. Nejlepší jsou odrůdy s vyšším obsahem cukru, třeba Jonagold, Gala nebo Golden Delicious. Jablka omyjeme, oloupeme a zbavíme jadřinců. Nakrájíme na 3-5 mm silné plátky.

Připravíme si roztok. Smícháme vodu s citronovou šťávou v poměru 1 lžíce šťávy na 1 litr vody. Zamícháme. Do tohoto roztoku nakrájená jablka na několik minut namočíme a následně je necháme okapat.

Sušení v troubě

Na plech vyložený pečicím papírem rozprostřeme jablka v jedné vrstvě. Sušíme při teplotě 50 °C u horkovzdušné a 65 °C u elektrické trouby zhruba 4 – 6 hodin. Dvířka necháme pootevřená (pokud to nejde, vložíme do nich vařečku), je třeba, aby z trouby odcházela vlhkost.

Foto: Shutterstock

Sušení v sušičce

Jablka naskládáme do jednotlivých pater, teplotu nastavíme na 55-60 °C a sušíme 6-12 hodin podle tloušťky plátků. Každé dvě hodiny prohazujeme pozice pater, ať jsou jablka vysušená rovnoměrně.

Sušení na slunci

Na tento způsob potřebujeme 3 dny a stabilně slunečné počasí. Použijeme rošty z trouby, které položíme na dřeva nebo cihly, aby pod nimi proudil vzduch. Na rošt položíme pečicí papír a vyskládáme jablka. Sušíme na slunném místě, překryjeme síťovinou nebo starou záclonou. Na noc odnášíme dovnitř.

Tipy

  • Kdo je líní jablka loupat, nemusí. Jen pak budou trošku tužší.
  • Část jablek posypejte trochou skořice, budou pak mít vánočnější nádech.
  • Domácí křížaly můžete darovat i jako dárek. Stačí je zabalit do celofánu a převázat.
  • Sušená jablka se dají použít také jako ozdoby na stromeček.
  • Křížaly skladujeme v zavařovací sklenici, plastové dóze s těsněním nebo vzduchotěsném pytlíku. Vydrží několik měsíců. V mrazáku vydrží ještě déle.

Foto: Shutterstock, zdroj: Klasicke-recepty, Nasezahrada, SuseneDobroty

Aktualizace: 11.11.2024 13:55

Hana Bordovská

Sdílet
Autor
Hana Bordovská

Novinky

Jak ochladit domácnost o 10 stupňů bez použití klimatizace

Ač nám horké letní noci zní jako hudba hodně vzdálené budoucnosti, není na škodu začít… Zobrazit více

13.11.2024

Pronájem bytu načerno se vám vymstí. Hraje se tu o velké pokuty

Češi rádi šetří. Pokud to znamená nakoupit si do zásoby másla v akci nebo lovit ve… Zobrazit více

11.11.2024