Jak naši předkové přežili dlouhé zimy, když si nemohli skočit do supermarketu pro banán nebo mango? Ano, správně, jedli křížaly, tedy sušená jablka. Křížaly přímo přetékají vitamíny a v zimním období jsou k nezaplacení. Můžete je samozřejmě koupit v obchodě, ale není nad domácí výrobu. Jak na to?
Než se pustíme do sušení
Vybereme si jablka, která jsou zralá, ale ne přezrálá, bez otlaků, vad a hniloby. Nejlepší jsou odrůdy s vyšším obsahem cukru, třeba Jonagold, Gala nebo Golden Delicious. Jablka omyjeme, oloupeme a zbavíme jadřinců. Nakrájíme na 3-5 mm silné plátky.
Připravíme si roztok. Smícháme vodu s citronovou šťávou v poměru 1 lžíce šťávy na 1 litr vody. Zamícháme. Do tohoto roztoku nakrájená jablka na několik minut namočíme a následně je necháme okapat.
Sušení v troubě
Na plech vyložený pečicím papírem rozprostřeme jablka v jedné vrstvě. Sušíme při teplotě 50 °C u horkovzdušné a 65 °C u elektrické trouby zhruba 4 – 6 hodin. Dvířka necháme pootevřená (pokud to nejde, vložíme do nich vařečku), je třeba, aby z trouby odcházela vlhkost.
Sušení v sušičce
Jablka naskládáme do jednotlivých pater, teplotu nastavíme na 55-60 °C a sušíme 6-12 hodin podle tloušťky plátků. Každé dvě hodiny prohazujeme pozice pater, ať jsou jablka vysušená rovnoměrně.
Sušení na slunci
Na tento způsob potřebujeme 3 dny a stabilně slunečné počasí. Použijeme rošty z trouby, které položíme na dřeva nebo cihly, aby pod nimi proudil vzduch. Na rošt položíme pečicí papír a vyskládáme jablka. Sušíme na slunném místě, překryjeme síťovinou nebo starou záclonou. Na noc odnášíme dovnitř.
Tipy
- Kdo je líní jablka loupat, nemusí. Jen pak budou trošku tužší.
- Část jablek posypejte trochou skořice, budou pak mít vánočnější nádech.
- Domácí křížaly můžete darovat i jako dárek. Stačí je zabalit do celofánu a převázat.
- Sušená jablka se dají použít také jako ozdoby na stromeček.
- Křížaly skladujeme v zavařovací sklenici, plastové dóze s těsněním nebo vzduchotěsném pytlíku. Vydrží několik měsíců. V mrazáku vydrží ještě déle.
Foto: Shutterstock, zdroj: Klasicke-recepty, Nasezahrada, SuseneDobroty