Pokud jste stejně jako já propadli výrobě domácích produktů, pak rozhodně musíte vyzkoušet tento recept na jogurt. To nejlepší na něm je, že ho vyrobíte zcela bez chemických přísad. Dělám ho i několikrát týdně a nedám na něj dopustit.
Jak udělat domácí jogurt
Výroba domácího jogurtu není nic těžkého. Nezapomeňte si pracovní plochu hezky vyčistit a můžeme se do toho dát. Budete potřebovat
- » velký nerezový hrnec (pro sterilizaci)
- » odměrku
- » teploměr na zavařování
- » 2 zavařovací sklenice
- » 0,7 l plnotučného mléka
- » půl hrnku bílého jogurt s živými kulturami
Postup:
Do hrnce nalijte vodu a dejte do něj sklenice na zavařování. Nechte 5 minut vyvařit, abyste se zbavili všech bakterií. Poté vodu slijte a sklenice dejte na čistou utěrku, aby oschly.
Do hrnce nalejte mléko a dejte ho na plotnu. Zapněte ji na střední výkon. Mléko musí dosáhnout teploty 85 stupňů, ohlídejte si to za pomocí teploměru. Jakmile je na požadované teplotě, vypněte sporák.
Nechte mléko vychladnout na teplotu 45 stupňů. To vám zabere okolo půl hodiny. Pokud pospícháte, můžete dát hrnec vychladit do dřezu napuštěného studenou vodou. Mezitím do každé zavařovačky dejte půlku množství bílého jogurtu. Jakmile bude mít mléko správnou teplotu, přidejte ho do zavařovaček a pečlivě promíchejte. Zašroubujte sklenice.
Pozor! Pokud bude mít mléko větší teplotu, zničíte živé kultury v jogurtu.
Jogurt nechte odpočinout
Nyní je nutné, abyste jogurt nechali odpočívat na teplém místě po dobu alespoň 8 hodin. Doporučuji s ním během této doby nijak nehýbat. Po uplynutí 8 až 24 hodin jogurt přesuňte do ledničky. Jakmile bude vychlazený, můžete se do něj pustit.
Nejlepší je začít hezky zrána, večer už ho jen přendáte do ledničky a ráno si ho můžete dopřát k snídani.
A jak jste na tom s výrobou domácích potravin vy? Máte nějaké oblíbené recepty?