Vyléváte olej do dřezu? Brzy vás čeká obrovský problém

Olej se v kuchyni používá naprosto běžně. Od smažení oblíbených řízků, až po dochucení různých osvěžujících salátů. Olej má prostě v kuchyni své nezastupitelné místo. Jak se ale použitého oleje zbavujete? Do dřezu ho rozhodně nelijte. Zaděláte si brzy na nepříjemné problémy.

Olej je surovina

Potravinářský olej je surovina, která se sbírá a recykluje. Můžete ho zkusit opakovaně použít i doma. Například olej z fritování stačí přecedit přes síto, nechat ho vychladnout, stočit do nádoby a použít příště.

Pokud ale podobnou proceduru absolvovat nechcete, případně pokud je nepoužitelný, je potřeba ho bezpečně a ekologicky zlikvidovat. Oleje se nikdy nezbavujte pomocí kanalizace. V případě vylití oleje do odpadního potrubí hrozí kumulace nečistot v potrubí a následné ucpání odpadu. Podobná akce navíc neuškodí jen vám. Olej se z vody velice špatně likviduje. Můžete tak poškodit i čističky odpadních vody, případně významně snížit jejich účinnost. Přispějete tak ke snížení kvality životního prostředí ve svém okolí.

Recyklujte!

Existuje dost možností jak tuto surovinu recyklovat, případně využít znovu. Pokud jste fanouškem smaženého jídla, můžete olej na smažení použít vícekrát za sebou. Použitý olej sceďte přes kávový filtr a vrstvu gázoviny. Tím se zachytí všechny hrubé nečistoty a zbytky potravin. Nádobu s olejem skladujte ve vzduchotěsné nádobě a uložte ho na stinné místo. Takto připravený olej můžete použít zhruba 2-3x. Vždy se ale ujistěte, zda není žluklý.

Foto: Shutterstock

Oleje, pro které nemáme další využití, jsou ceněnou surovinou. Tekutinu lijte pouze do plastové nádoby a dobře uzavřete. Následně jí můžete vyhodit do kontejneru, který je určený pro sběr použitých potravinářských olejů. Pokud ve vašem okolí podobný “tuktejner” není, odvezte použitý materiál na sběrný dvůr.

Použité oleje se využívají v průmyslové výrobě. Například při výrobě biopaliv a mazadel.

Možností je i recyklovat i na zahrádce. Malé množství oleje lze použít i při kompostování. Nesmíte ovšem převrátit celou láhev do tlejícího materiálu. Lze ale takto například zlikvidovat papírové utěrky, kávové filtry a ubrousky které jsou potravinářským olejem nasáklé.

Foto: Shutterstock, zdroj: The Spruce