Bramborový salát k našim Vánocům prostě patří. Našemu trávení ale zrovna neprospívají kila majonézy, která se do klasického salátu běžně přidává. Proto pro vás máme recept na odlehčenou variantu české klasiky – Vídeňský salát.
Vídeňský salát je chutná varianta našeho bramborového salátu, je ovšem bez majonézy, takže po jeho konzumaci nemusí náš žaludek pracovat tak usilovně, aby tuto kalorickou nálož dobře zpracoval. Navíc je velmi osvěžující a lehce nakyslý. Díky tomu skvěle doplňuje hutnější druhou část pokrmu, tedy smaženou rybu nebo smažené maso.
Jeho přípravu určitě zvládnete, je to jednoduché a rychlé:
Suroviny na Vídeňský bramborový salát:
- 1 kg salátových brambor
- 250 ml zeleninového vývaru
- 2 červená cibule
- 1 salátová okurka
- 2 vejce natvrdo
- 5 lžic oleje
- 5 lžic octa
- sůl, pepř, citron
Postup přípravy salátu:
- Celé brambory uvařte ve slupce.
- Ještě za horka je oloupejte a osolte.
- Přidejte k nim najemno nakrájenou cibuli a vše zalijte vývarem.
- Natvrdo uvařená vejce oloupejte a přidejte je do salátu.
- Okurku omyjte, nakrájejte na plátky a také přidejte do směsi.
- Místo salátové okurky můžete použít i nakládané okurky.
- Salát dochuťte olejem, octem, citronovou šťávou, pepřem a solí.
- Uložte ho do lednice a nechte uležet do druhého dne.