Myčka se stala nedílnou součástí většiny domácností. Využijete jí na hory nádobí, které zůstanou po návštěvách, ale i pro nastřádané hrnce, talíře a sklenice za celý den. Šetří vodu a zapnete jí, když jdete na procházku. Věděli jste, že se dá v myčce i vařit?
Bláznivý pokus vedl ke kuchařce
Italka Lisa Casaliová začala experimentovat s vařením v myčce. Jednou v ní měla málo nádobí a rozhodla se, že zkusí v myčce zároveň ohřát jídlo. S výsledkem byla příjemně překvapena a tak vyzkoušela další a další pokrmy. Nakonec vznikla slavná kuchařská kniha, která se těší velké popularitě v Itálii. Nápad se roznesl dál a spousty hospodyněk zkouší vařit v myčce. Autorka knihy tvrdí, že je to velmi ekologické, ekonomické a zdravé.
Rizika přípravy jídla v myčce
Výrobci myček varují před možným nebezpečím. Vaření jídla v myčce není zdravotně nezávadné. Spotřebič je určen pouze k mytí špinavého nádobí. V případě, že se pytlík s jídlem protrhne hrozí ucpání odpadní trubice.
Jak na přípravu jídla v myčce
Jídlo se připravuje při teplotě 75°C. Myčka funguje skoro stejně jako parní hrnec nebo parní trouba. Připravené potraviny zabalíte do alobalu a vložíte do pevně uzavíratelného sáčku nebo nádoby. Zkontrolujte, aby byl pokrm opravdu zabezpečen proti otevření. Jinak dovnitř pronikne mycí prostředek. Vyzkoušejte potraviny jako ryby, maso, ale i zeleninové přílohy. Myčka si poradí i se zavařováním.
V myčce tak připravíte i pomalu vařené maso ve vakuu, které se vaří v restauracích. Maso se potom rozplývá na jazyku. Je potřeba pouze vychytat nastavenou teplotu pro jednotlivé pokrmy. V italské kuchařce je vše popsáno.
Foto: Shutterstock, zdroj: npr, inhabitat