Pokud patříte k těm šťastlivcům, kteří si přes léto vypěstují zásobu brambor na celou zimu, čtěte pečlivě dál. Aby vaše úroda vydržela celou zimu v plné kvalitě, je totiž třeba dodržet hned několik zásadních pravidel. Dále se mimo jiné dozvíte, jak je to s bramborami v lednici. Je to skutečně vhodné řešení?
K nejdůležitějším faktorům patří teplota
Pokojová teplota nesvědčí při delším působení žádnému druhu zeleniny. Nejinak je tomu i u brambor. Možná se vám zdá, že v obchodě jsou brambory jen tak položené v regálu. To je sice pravda, v obchodech však zpravidla bývá chladněji, a navíc se tam zelenina v ideálním případě nezdrží moc dlouho.
Každá surovina má rada trochu jiné podmínky. Budeme-li se ale věnovat přímo bramborám, těm neprospěje ani příliš velký chlad. Vyhněte se tedy jejich ukládání do lednice. Do té patří pouze brambory vařené, a to ne na déle než na dva dny.
Ideální podmínky pro skladování brambor
Pokud plánujete zakoupené brambory zpracovat zhruba do týdne, nemusíte se bát je uložit běžně do spižírny. Jestliže ale chcete, aby vydržely o něco déle, držte se následujících rad.
Brambory obsahují především škrob, který se při nízké teplotě přemění na cukr. Naopak při následném vaření nebo smažení se tento cukr přemění na akrylamid, který může působit dokonce rakovinotvorně.
Vhodná teplota pro dlouhodobé skladování brambor je 4 – 5 °C. Dejte pozor, aby neklesla pod 3 °C, kdy by mohly hlízy namrznout. Ideálním místem je temný sklep, ve kterém se bude dostatečně větrat. Řešením může být i zateplená bedna, kterou umístíte například na balkon. Takto uskladněné brambory vydrží až osm měsíců.
Co o bramborách možná nevíte
To, že brambory obsahují škrob, asi není žádným překvapením. Kromě něho se ale v hlízách nachází řada zdraví prospěšných látek. Najdeme v nich vitamíny skupiny B a C, dále také například sodík, vápník, hořčík nebo železo.
Jako závěrečnou radu lze ještě zmínit často používané a zároveň chybné skladování v plastových sáčcích. Hlízy potřebují dýchat, a proto je vhodné raději využít papírové nádoby nebo krabice.
Foto: Shutterstock, zdroj: MedicalNewsToday, opentextbc