Chleba patří mezi nejoblíbenější pečivo v České republice. Ještě chutnější však může být v případě, že si ho připravíte sami doma. Ačkoli to může znít jako náročný úkol, zvládne to naprosto každý začátečník v kuchyni. Stačí si koupit správné suroviny a pochoutka bude na světě cobydup.
Příprava domácího chleba je snadná
Pečení chleba může přijít většině lidí jako ztráta času. Přeci jen ho lze za pár korun koupit téměř v každém obchodě. Pokud si jej však připravíte sami, bude chutnat mnohokrát lépe a navíc si ho ještě více vychutnáte. Stačí přitom postupovat podle jednoduchého receptu, který vás povede krok za krokem k dosažení nejlepšího výsledku. Budete potřebovat následující ingredience:
- 390 g pšeničné hladké mouky
- 160 g žitné chlebové mouky
- 1/2 lžičky cukru
- 1,5 lžičky soli
- 1 lžíce octa
- 2,5 kávové lžičky mletého nebo celého kmínu
- 390 ml vlažné vody
- 10 g sušeného droždí
- kdo chce, může přidat slunečnicová semínka či nasekané vlašské ořechy
Postup krok za krokem
- Jakmile získáte všechny potřebné ingredience, můžete se vrhnout do přípravy. Nejprve nasypte do misky droždí, půl lžičky mouky, cukr a trochu vody. Vše promíchejte a odložte na 15 minut na teplé místo. Po uplynutí této doby získáte kvásek, který si nechte stranou pro další zpracování.
- Nyní vysypte do mísy obě mouky, přidejte k nim sůl, kmín, případně i semínka nebo ořechy a vše důkladně promíchejte. Do zbylé vody přidejte ocet a vylijte směs do mouky. Poté přidejte kvásek a míchejte dokud nezískáte hladké těsto.
- Těsto dále přikryjte utěrkou a nechte ho alespoň 2 hodiny kynout. Jakmile tato doba uplyne, přendejte ho do vymazaného pekáčku a nechte ještě 30 minut odležet. Mezitím jej trochu potřete vodou se solí a do spod trouby vložte malý pekáček s vodou.
- Nakonec chléb vložte do trouby předehřáté na 225 °C a pečte ho přibližně 15 minut. Poté snižte teplotu na 200 °C a dopékejte 35 minut. Jakmile bude upečený, získá zlatavou barvu.
Foto: Shutterstock, zdroj: Kingarthurbaking, TasteofHome