Možná vám na zahradě právě dozrávají desítky rajčat a vy už je nemůžete ani vidět. Určitě je ale nevyhazujte, v zimě za ně budete ještě rádi. Žádná rajčata totiž nechutnají tak skvěle jako právě ta z vlastní zahrádky. Pěstování rajčat je navíc poměrně nenáročné, na rozdíl třeba od paprik jsou odolné proti většině škůdců. Jak si ale nejlépe toto ovoce (ano, rajčata jsou technicky vzato ovoce a ne zelenina) uchovat, aby neztratilo nic ze své výborné chuti?
Proč skladovat přebytečná rajčata
Prvním argumentem, proč skladovat rajčata, je samozřejmě fakt, že v zimě díky tomu nebudete muset kupovat předražená a méně chutná rajčata v obchodě. Kromě ušetření vaší peněženky ale uskladněná domácí rajčata prospějí i vašemu zdraví.
Rajčata obsahují vitamíny C, B, E, a navíc také draslík a karoten. Všechny tyto zdraví prospěšné látky při správném zavařování v plodech uchováte, a v zimě je pak snadno svému tělu dodáte. Mít po ruce pár skleniček zavřených rajčat zkrátka přijde vždycky vhod.
Zavařování bez vody? Stačí zapnout troubu
Před zavařováním všechna zralá a zdravá rajčata pečlivě omyjte. Nevadí, když při tom lehce poškodíte slupku, protože ta při následném pečení stejně popraská. Zatím si dejte předehřát troubu na 200 °C.
Čistá rajčata naskládejte do pečicí nádoby s víkem, abyste si jejich šťávou neznečistili troubu. Pečte je po dobu dvaceti minut. Ihned po vyndání rajčata naskládejte do velkých sklenic, ve kterých je chcete mít uchované.
Sklenice s rajčaty umístěte do velkého hrnce. Na dno lze použít látkovou utěrku, abyste zamezili rozbití nádob.Víčka jen lehce položte na sklenice. Teď už jen stačí přivést vodu v hrnci k varu a nechat sklenice zavařovat zhruba dvacet minut. Poté víčka řádně dotáhněte a rajčata uložte na chladné a temné místo.
Zkuste také rajčata naložit do olivového oleje
Další variantou, jak zužitkovat přebytečná rajčata, je naložit je s bylinkami a olejem. Postup je velice jednoduchý. Stačí jen čistá rajčata nakrájet na poloviny a péct čtyřicet minut při 180 °C na plechu potřeném olivovým olejem.
Poté si vezměte rozmačkaný česnek a tymián a vložte vždy mezi dvě půlky rajčete trošku od obojího. Takto naplněná rajčata vložte do zavařovací sklenice. Celou nádobu pak naplňte olivovým olejem asi jeden centimetr pod okraj. Pochoutku můžete sníst už po pár hodinách odležení, nebo zasterilizovat a uchovat ideálně ve sklepě.
Foto: Shutterstock, zdroj: Food52, Seriouseats, Almanac