Meduňka, máta, levandule a bazalka. To jsou nedílné součásti každé bylinkové zahrádky. Kromě zmíněných bylinek se však do bylinkových záhonů hodí také tymián, který dodává dokonalou chuť mnohým masitým i nemasitým pokrmům. A kromě jiného umí s naším zdravím zázraky. Nevěříte? Naučte se ho pěstovat, abyste jeho sílu a moc mohli vyzkoušet na vlastní kůži.
Tymián jako jižní dvojče mateřídoušky
O tymiánu se často říká, že je to jižní dvojče mateřídoušky. Má nezaměnitelnou a silnou vůni, i proto se přidává k masu, které dokáže nádherně rozvonět. Lidé tuto zdravou bylinku pěstují jak v záhonech, tak také v květináči. Je jen na vás, pro jakou variantu se rozhodnete. Aby vám však neuhnila nebo neuschla, pomůžeme vám s pěstováním.
Jak pěstovat tymián
Tymián je rostlina poměrně bujná. Může dorůst až do výšky dvaceti centimetrů a do šířky třiceti centimetrů. Jelikož je to bylinka jako každá jiná, i v tomto případě platí, že potřebuje teplé a slunné stanoviště. Začněme však na úplném začátku čili u výsevu semínek.
Samozřejmě se mezi námi najdou lidé, kteří pěstují tymián ze sazeniček. Těm poradíme jen jedno, a sice nekupujte bylinky (a to ani tymián) v supermarketech, jelikož zde je pěstován za špatných podmínek a často si s sebou domů přinesete již hnijící rostlinku. Raději si zajděte do zahradnictví nebo do hobbymarketu, kde si koupíte kvalitnější rostlinku. Přesto ji hned přesaďte do čerstvého, nového substrátu určeného bylinkám.
Pokud pěstujete tymián ze sazeniček, právě nyní přišel váš čas. Semena se zásadně sází na jaře, a to do sadbovače v pařeništi. Až když semínka vyklíčí, můžete je přesadit do menších květináčů. A během dubna až května je sázíme do bylinkové zahrádky.
Jak se tymián množí
Když jsou bylinky na správném místě čili na teplém a slunném stanovišti, rostou poměrně rychle. Zejména, když jim vyhovuje zálivka. Jestliže se začne tymián rychle rozrůstat, můžete ho oddělit, a tím tedy rozmnožit. Množení probíhá takzvaným řízkováním, kdy se vezmou řízky z postranních výhonů. Ty se odříznou i s uzlinou začátkem léta. Řízky se posléze dají do menších květináčů, v nichž je buď připravený substrát určený bylinkám, nebo v nichž se nachází směs rašeliny a písku v poměru jedna ku jedné.
Tymián na jednom místě
Žádná bylinka nemá ráda přílišné výkyvy teplot. Ani tymián není výjimkou. Když se však ujme, dokáže na jednom stanovišti přežít řadu let. Ani v zimě není třeba ho vytahovat ze záhonů a uschovávat ho před mrazíky. Jeho houževnaté stonky vytvoří krásné keříky, které před nastoupením zimy přikryjete chvojím, listím nebo jinou podobnou přikrývkou.
Jak se k nám tymián dostal
Jak jsme zmínili, tymián je často označován za jižní dvojče mateřídoušky. K nám doputoval ze Středomoří. Oblíbili jsme si ho především díky jeho aromatičnosti. Tu milovali ostatní i staří Řekové, kteří milovali jeho nasládlou kořenitou chuť. Díky své chuti se už ve starém Řecku přidával tymián do polévek a nejen k masu.
Tymián v kuchyni
K masu nebo do polévek. Takto například můžete využít tymián v kuchyni. Můžete ho však přidat do velice oblíbených smoothie. Ovocným a zeleninovým šťávám dodává chuť a vůni. Hodí se také do mnoha zálivek nebo dresinků. Můžete si z něj udělat i lahodný, osvěžující čaj.
Tymián a zdraví
Jelikož je tymián bylinkou, prozraďme si jeho zdraví prospěšné účinky. Tymián je především antibiotický a antiseptický. Kromě toho podporuje vyprazdňování čili ulevuje od zácpy. Také má močopudné účinky. Dokáže zlepšit trávení žaludku a pročistí i plicní tkáně. Léčí kožní onemocnění a nejrůznější kožní poranění, taktéž silně podpoří imunitní systém. Málokdo také ví, že je to první pomoc při bolestech břicha a při plynatosti.
Foto: Pixabay.com, Shutterstock.com.