Čištění dvířek trouby bývá pro mnoho lidí noční můrou. Pokud totiž dvířka nečistíte pravidelně usadí se na nich povlak s nečistotami a připáleninami z jídla. Přes sklo pak kolikrát nic neuvidíte, a trouba vypadá opravdu zanedbaně. Věděli jste, že se sklo z dvířek dá vyjmout?
Vyjmutí skla z trouby
Všichni víme, jak je obtížné vyčistit dvířka od trouby. Věděli jste, že díky integrovaným háčkům po stranách se dá sklo ze dvířek snadno vyjmout? Samotné sklo se vyčistí mnohem lépe a rychleji.
Jedlou sodou na připáleniny
Jakmile se vám podaří vyjmout sklo, je čištění už hračka. Nejen, že se dostanete krásně dovnitř trouby, kterou je třeba také jednou za čas vypulírovat, ale také čištění skla nebude vaší noční můrou. Zapomeňte na chemické prostředky, které mnohdy ani nepomohou. Stačit vám budou hrdinové domácnosti ocet a jedlá soda.
Z vody a jedlé sody si vytvořte pastu, kterou nanesete na nečistoty. Nechte chvilku působit. V případě, že jsou nečistoty opravdu připečené a ve větší vrstvě, povolejte na pomoc ocet. Přelijte s ním opatrně pastu z jedlé sody. Směs začne pěnit a uvolní se nečistoty. Pak už stačí vzít jen houbičku a vše postupně hladce vyčistíte.
Takto se zbavíte opravdu všech nečistot. Čistící pastu využijete i na vnitřek trouby. Postupujte stejně jako v případě dvířek. Potom opláchněte vodou a vše vytřete do sucha.
Amoniak si poradí s nevyčistitelným
Nepovedlo se vám vyčistit úplně všechny místa? Vsaďte na amoniak. Toto řešení je radikální, ale občas se některým skvrnám nechce pustit. Nasaďte si ochranné rukavice, na znečištěná místa dejte papírovou utěrku a tu přestříkejte amoniakem. Po 40 minutách utěrky vyhoďte a vytřete místo navlhčenou houbičkou.
Foto: Shutterstock, zdroj: thespruce, Merrymaids