Pokud rádi pěstujete rostliny, které jsou nejen pěkné na pohled, ale také jedlé, určitě vás potěší, že skvělou pokojovou rostlinou mohou být i sladké brambory neboli batáty. Rostlinku budete moct opečovávat od samého začátku a co zasejete, to také sklidíte. A navíc si pochutnáte.
Sladké brambory do každé domácnosti
Batáty jsou sladkou alternativou klasických brambor. Jejich dužina je oranžová a můžete je připravit na několik způsobů. Ze sladkých brambor lze připravit pyré, hranolky, ale i je klasicky uvařit ve vodě, jako přílohu k masu. Co se ale málo ví je, že batáty jsou i pěkné pokojové rostliny, jelikož z nich vyroste dlouhá liána, kterou můžete omotat třeba kolem lampy a oživit tak váš interiér.
Jak vypěstovat sladké brambory
Nejjednodušší variantou je si zakoupit sazeničky batátů v oblíbeném zahradnictví. Rostlinky jsou ale drahé. Je tedy lepší, když si je vypěstujete sami. Stačí, když si v obchodě koupíte sladký brambor, nesníte ho, ale naopak zasadíte. Můžete tak pozorovat klíčení rostliny a být u jejích prvních květů.
Vypěstujte si vlastní batáty
Na přípravu vám stačí si připravit batát, sklenici s vodou a párátka. Do stran batátu zapíchejte párátka tak, aby držela část batátu nad vodou a zbytek ponořte do vody. Vodu pravidelně vyměňujte. Za několik týdnů uvidíte první kořeny a zelené výhonky. To je ten správný čas, kdy je potřeba sladkou bramboru přesadit do květináče. Jakmile začne být venku pořádné teplo, je vhodné batátu dát ven na slunce, do zahrady nebo nevytápěného fóliovníku. Pokud budete chtít hlízy pěstovat na jídlo, je potřeba je vysadit do brázd. Raději ale až po květnových mrazících, aby vám nezmrzly. Hlízy vysazujte hluboko do prohřáté půdy stejně jako klasické brambory. Čas sklizně nastane na přelomu září a října, hlízy se sklízí po uschnutí lodyh. Batáty následně dobře uskladněte na suchém a chladném místě s dostatkem vzduchu.
Foto: Shutterstock, zdroj: tips-and-tricks, Brightly