O léčivých účincích zázvoru už všichni víme. Stejně tak i další pálivé přísady jako křen nebo chilli papričky už se dnes běžně používají na posílení imunity. Zelenina, která zatím na své objevení v Česku tak trochu čeká, je černá ředkev. Přitom je pro naše zdraví velice prospěšná hned v několika směrech.
Čím posiluje černá ředkev naše zdraví
Na chuť nejspíš raději sáhneme po běžné červené ředkvičce. Černá ředkev má totiž štiplavou pikantní chuť, je však o to zdravější. Její složení je bohaté na vitamíny C, B a E, železo, hořčík, vápník a draslík. Obsahuje i vlákninu.
Nejvíce černá ředkev podporuje funkci jater a žlučových cest. Látky v ní obsažené totiž podporují vznik žluči, a tím i její odtok ze žlučníku. Konzumace černé ředkve také podporuje trávení a chuť k jídlu díky svým antibakteriálním účinkům. Působí tím proti plísním v trávicí soustavě. Pomáhá díky tomu i od nadýmání.
Díky svým antiseptickým účinkům je vhodná i jako podpora při léčbě chřipky nebo nachlazení, jelikož čistí sliznice a uvolňuje hlen. V neposlední řadě posilní látky obsažené v černé ředkvi imunitní systém. Černá ředkev vám pomůže i při hubnutí. Neobsahuje skoro vůbec žádné kalorie, a navíc podporuje trávení.
Pěstování černé ředkve
Černou ředkev si vypěstujete stejně snadno jako červené ředkvičky. Nejdříve ji zasejte okolo poloviny července. Postačí vám obyčejný venkovní záhon, není třeba využívat skleník. Zajistěte ji jen dostatek slunečního světla a pravidelné zalévání.
Pokud byste ji dopřávali málo vláhy, kořen příliš nevyroste. Naopak moc vody způsobí, že ředkev popraská. Díky tvrdé slupce lze černou ředkev snadno uschovat na chladném místě i na následující měsíce po sklizení.
Recept na posílení imunity
Pokud si chcete z černé ředkve připravit nápoj na podporu imunity, je to velice snadné. Stačí ředkev oloupat, a pak nastrouhat na struhadle. Tak snadno získáte šťávu, kterou přeceďte přes sítko. Smíchejte ji se zhruba jednou lžící tekutého medu.
V boji proti chřipce nebo nachlazení můžete užívat jednu lžíci třikrát denně. Pro posílení obranyschopnosti používejte jednu lžíci ráno před snídaní. Není třeba šťávu používat celý rok, ideální je ji využít v období chřipek jako prevenci.
Foto: Shutterstock, zdroj: Specialtyproduce, Food52