Bez mrazáku bychom se jen těžko obešli. Na to, jak často ho používáme, ale většinou nevěnujeme moc pozornost jeho úklidu. Odmrazování není zrovna ta nejzábavnější činnost, přesto je ale potřeba. Jak to mít snadno a rychle hotové?
Proč byste měli svůj mrazák pravidelně odmrazovat
Po čase se v mrazáku vždy objeví otravný led. Nejdříve ho uvidíte na stěnách, poté se ale rozšíří i do samotných zásuvek. Abyste za provoz svého mrazáku neutráceli zbytečně moc, musíte ho pravidelně tohoto nadměrného ledu zbavit. Namražený mrazák totiž spotřebuje o poznání více elektrické energie.
Nejdříve projděte všechny zásoby
Před odledováním musíte vždy vyndat všechny zásoby. Využijte tento úklid i ke kontrole jednotlivých surovin. I když zmrazení značně prodlouží životnost jídla, ani tak ale potraviny nevydrží věčně. Proto můžete rovnou vytřídit staré suroviny a po odmrazení budete mít najednou v mrazáku mnohem více místa než předtím.
Kdy pomůže fén, ocet nebo voda
K odmrazení mrazáku si můžete vzít na pomoc různé běžné suroviny. Jako první vyzkoušejte obyčejnou vodu. Přiveďte v hrnci k varu trochu vody a následně ho umístěte do otevřeného mrazáku. Nezapomeňte pod něj vložit odolnou podložku! Horká pára výrazně urychlí tání ledu.
Vnitřní části mrazáku ale nikdy nemyjte horkou vodou. Její kontakt s ledovým povrchem by mohl způsobit nevratné poškození. Odstranění ledu můžete urychlit i obyčejným fénem na vlasy. Zafunguje podobně jako horká vodní pára.
Když se zbavíte ledu, vyčistěte celý vnitřek mrazáku octem. Ten prostor vydezinfikuje, a navíc ho zbaví jakéhokoli zápachu. Po vytření do sucha už stačí jen naskládat zpátky všechny vytříděné suroviny a je hotovo!
Foto: Shutterstock, zdroj: Mrappliance, Cleanipedia