Růže patří mezi nejkrásnější a nejvoňavější květiny, proto by neměla chybět na žádné zahrádce. Pokud nemáte zahrádku, můžete si vypěstovat i některé druhy v květináči. Existuje totiž nepřeberné množství druhů růží, od miniaturních až po pnoucí, velkokvěté, mnohokvěté a mnoho dalších. Dnes se ale budeme zabývat růží stolistou, která je nazývána též jako růže lékárenská nebo jen jako stolístka, podle velkého počtu okvětních lístků. Stolístka kdysi patřila k nejznámějším druhům růží, už naši předchůdci využívali její léčivé účinky.
Růže stolistá kvete v červnu a v červenci
Růže stolistá dorůstá délky kolem jednoho metru. Květy mohou mít červenou, růžovou nebo bílou barvu a mohou mít v průměru až 9 cm. Kvést vydrží zhruba 4 týdny.
Léčivé síly okvětních lístků
Růže stolistá je silná léčivka, která má antibakteriální, antimykotické, antivirové, detoxikační, protizánětlivé a další účinky. Obsahuje antivirové látky, které zamezují množení virů a mají vliv na posílení organismu při nachlazení.
Léčivé látky růže napomáhají zastavovat průjem, nadměrně silnou menstruaci a také mají pozitivní vliv na trávicí ústrojí. Octový výluh z okvětních lístků pomáhá ke zklidnění pokožky po bodnutí hmyzem. Růže je známá jako rostlina, která má pozitivní vliv na uvolnění a tudíž pomáhá i při nespavosti.
Uvařte si čaj z okvětních lístků
Čaj je prospěšný hned z několika důvodů. Napomáhá správnému fungování močového měchýře, harmonizuje zažívání nebo snižuje hladinu cukru v krvi. Uvařit si ho můžete i večer pro klidný spánek.
Jednu lžičku okvětních lístků (buď čerstvě utržených, nebo sušených) zalijte sklenicí horké vody a nechte 15 minut louhovat.
Pokud vás v létě přepadne nachlazení, vyrobte si domácí sirup
Přibližně dvě hrsti sušených okvětních lístků vložte do nádoby, zalijte půl litrem vroucí vody, nádobu zakryjte a nechte 24 hodin louhovat. Druhý den nálev přeceďte, následně přiveďte k varu a přidejte 500 g medu (popř. krystalového cukru) a chvíli povařte. Sirup můžete ještě dochutit šťávou z citrónu nebo hřebíčkem. Ještě horký sirup přelijte do vyvařených skleniček a zavíčkujte. Po otevření následně uchovávejte v chladu.
Foto: Pixabay