Prosévání mouky při pečení je činnost, kterou spousta lidí považuje za zbytečnou a tak ji vynechávají, i když je tento postup v receptu výslovně uveden. Rozhodně to ale není něco, čím byste ztráceli čas, právě naopak. Zabere vám to jen okamžik a vaše moučníky to povznese na novou úroveň. Budou totiž mnohem nadýchanější a rozplývat se na jazyku.
Prosetím mouky budou vaše dezerty nadýchanější
Prosévání mouky vás zbaví hrudek, které se v mouce vyskytují. Zároveň tak odstraníte i případný hmyz nebo nežádoucí prvky, které by se mohly v mouce vyskytnout. Mouka prosetá přes síto bude také vzdušnější, protože se mezi zrna mouky dostane kyslík. Prosévat nemusíte jen mouku, ale společně s ní i další ingredience, například kakaový prášek, vanilkový pudink nebo prášek do pečiva, čímž si zajistíte, že budou rovnoměrně rozložené, a moučník se vám tak dokonale upeče. S prosátou moukou se mnohem lépe pracuje a těsta na buchty, dorty, koblihy a koláče jsou nadýchanější a lahodnější.
Pozor na hrnkové recepty
Pečete nepravidelně, ale když už se do toho pustíte, tak spoléháte na hrnkové recepty, do kterých nemusíte ingredience zdlouhavě odvažovat? V tom případě si dejte pozor, abyste mouky nepřidali více, než je potřeba. Pokud totiž mouku dlouho nepoužíváte a máte ji pevně zabalenou, je možné, že se vám zdrcne. Takové mouky se vám potom vejde do hrnku mnohem více, než když je vzdušná. Mouku proto raději přesívejte i v tomto případě, aby se vám nestalo, že váš sváteční koláč nebude chutnat jako obvykle.
Prosévání mouky na podsyp
Pokud se chystáte mouku použít pouze na válení nebo hnětení těsta, i v tomto případě je dobré vál nebo pracovní plochu poprášit prosetou moukou. Jedině tak zajistíte, že se do těsta nedostane velké množství mouky navíc, která by mohla těsto zbytečně vysušit nebo způsobit jeho ztvrdnutí.
Foto: Shutterstock, zdroj: TheKitchn, SouthernLiving