Digestoř je nedílnou součástí každé kuchyně. Mnohdy ale nevěnujeme kdovíjakou pozornost jejímu výběru, považujeme ji za samozřejmost a hledíme na ni jako na ryze praktický prvek. Ještě méně času ale věnujeme její pravidelné údržbě. Ta nám přitom může ušetřit peníze.
A teď ruku na srdce: jak často čistíte digestoř, kterou v případě, že doma vaříte, používáte často – klidně i každý den? Nyní by si měl každý sáhnout do svědomí a uvědomit si, že zanedbáváním péče o digestoř nejenže snižuje její životnost, ale také sám sebe může připravit o peníze. A přitom úplně zbytečně.
Proč nezanedbávat čištění digestoře?
Asi jako každý jiný spotřebič potřebuje i digestoř tu a tam zkontrolovat, omrknout vnitřní části, popřípadě je vyměnit. Pravidelná údržba této nedílné součásti kuchyně může předejít zbytečným tepelným ztrátám, nemluvě o tom, že digestoři můžete snadno prodloužit životnost – v každém případě to pro vás znamená, že na tom ušetříte.
Důvody proč čistit digestoř:
- předejdete vzniku požáru
- zamezíte únikům tepla
- prodloužíte její životnost
- zabráníte zpětnému šíření zachycených zplodin
Starat se o filtry je zcela klíčové
Každá digestoř, ať už se jedná o kterýkoli její typ, má v sobě zabudované tukové síto. Úkolem tukového síta je zabránit průniku par do ventilační jednotky. Tato síta jsou zpravidla součástí základního vybavení, proto je není potřeba dokupovat zvlášť. S ohledem na frekvenci vaření je ale potřeba síta pravidelně čistit.
Jak na to? Záleží na typu filtru:
- uhlíkové filtry vyměňte za nové po 6-24 měsících
- kovový filtr umyjte v myčce nebo v ruce každé dva měsíce
Foto: Pexels.com.