Jakmile se vám ve spíži usídlí moli, máte vymalováno. Všechno, co nebylo ve vzduchotěsných nádobách, můžete rovnou vyhodit do koše. Jak se potravinových molů zbavit, a hlavně jak zajistit, aby se k vám už nikdy nevrátili?
Zavíječ mléčný alias potravinový mol je takový drobný motýlek, který nejraději ze všeho poletuje v kuchyni a ve spíži. Proč? Protože miluje mouku, rýži, ovesné vločky, müsli i čokoládu. A mnoho dalšího. Kde se mu líbí, tam začne klást vajíčka. Která ovšem pouhým okem nerozpoznáte. Ale do dvou týdnů se z nich začnou líhnout larvy, které dva až tři měsíce požírají vaše zásoby. Následně se larvy zakuklí a do tří týdnů jsou z nich moli. Takže jakmile přítomnost mola objevíte, budete muset vyhodit všechny potraviny, které nebyly řádně uskladněny v uzavíratelných nádobách.
Někdy můžete moly přímo vidět poletovat po kuchyni. Pak se jejich přítomnost dá rozpoznat při bližším prozkoumání sypkých potravin. Budou mít kolem sebe drobounké pavučinky. V případě horším už uvidíte, jak se hemží červy.
Nejprve vyhoďte všechny napadané potraviny. A také všechny potraviny, které pravděpodobně mohly být napadené. Potom celou spíš a kuchyň důkladně vysajte a umyjte. Nejlépe vodou s octem. Ten zlikviduje případná vajíčka, a navíc vydezinfikuje povrchy. Nakonec rozmístěte v kuchyni pasti na moučné moly.
Foto: Shutterstock, zdroj: Forbes, SouthernLiving
Aktualizace: 30.10.2024 13:19
Tepelná čerpadla zažívala v České republice období svého rozkvětu v roce 2022. Nicméně bublina kolem energetické krize… Zobrazit více
Nájemník v exekuci je problém. A ne až tak výjimečný, v České republice je totiž v exekuci… Zobrazit více