Každý vlastní nebo někdy vlastnil doma čtyřstranné struhadlo. Využijeme jej na ovoce, zeleninu i na strouhání sýru. Mnoho lidí využívá ke strouhání jen jednu stranu. Věděli jste, že se plně dají využít všechny čtyři strany a usnadní vám mnoho práce v kuchyni?
Využití struhadla
Struhadlo je nezbytnou součástí vybavení kuchyně. Usnadní a zdokonalí vaření. První stranu s většími otvory využijete pro strouhání brambor nebo cuket na nějaké smažené placičky. Druhá strana s menšími a velmi ostrými otvory skvěle poslouží pro strouhání kůry z citrusů nebo velmi tvrdých sýrů, jako je parmezán. Třetí strana s malinkými otvory se skvěle hodí pro jemné strouhání ovoce nebo česneku. Poradí si i s odstraněním šupin z ryby. Poslední stranu využijete místo nože. Chcete li nakrájet zeleninu nebo ovoce na tenké plátky rozhodně jí využijte. Zjistíte, že ani nepotřebujete nůž.
Čištění struhadla
Vyčistit struhadlo může být občas výzva. Zvlášť, když používáte jemnější části struhadla. Potraviny se zasekávají v malinkých otvorech a špatně se odstraňují. S klasickou houbičkou to ani nezkoušejte a vezměte si k ruce obyčejný kartáček. Ten si s usazenými surovinami hravě poradí.
Dbejte na bezpečnost
Nikdy nedržte struhadlo šikmo ve vzduchu. Akorát si ukrouhnete kus kůže. Vždy jej postavte vodorovně na pevný povrch a strouhejte. Skvělým tipem je také omastit struhadlo. Tím vám veškeré suroviny budou krásně klouzat a nezaseknou se vám.
Broušení struhadla
Tupé struhadlo nevyhazujte. Nabrousíte ho pomocí alobalu. Zmuchlejte větší kus hliníkové folie do kuličky a přejíždějte po všech stranách struhadla. Postup několikrát opakujte. Uvidíte, že při dalším strouhání poznáte rozdíl a ušetříte peníze.
Foto: Shutterstock, zdroj: Washingtonpost, Chatelaine