Vejce jsou výživnou a oblíbenou součástí mnoha jídel, ale skladování vajec může být náročné. Správné skladování vajec může zajistit jejich trvanlivost, zachování čerstvosti a minimalizování rizika potenciálního onemocnění. Proto si dnes popíšeme správné zásady při uchovávání vajec, aby jejich použití bylo vždy bezpečné.
Základní otázkou, která vznikne každému, kdo si přinese čerstvá vejce z obchodu je, zda je umýt či ne a dále je uložit do lednice. Dá se spravedlivě říct, že názory se v tomto ohledu půlí na přesnou polovinu. Ale fakt je ten, že k zodpovězení této otázky stačí zdravý selský rozum. Pokud si z obchodu přinesete vejce z chladničky, musí se uložit opět do lednice. V tomto ohledu postupujte velice rychle, vejce zbytečně nenechávejte mimo potřebnou teplotu, kterou jsou v tomto případě 4 °C.
Pořídíte-li si vejce, která již v obchodě ležela volně v policích, také je stačí dát znovu do spíže, aniž by byl chlad z lednice úplně nutný.
Sporným bodem je také umývání vajíček. Myslete na to, že vodou nezvratně poškodíte povrch, kterým pak dovnitř vejce mohou proniknout nebezpečné bakterie. Není-li to tedy nutné, vejce nemyjte a proveďte to teprve předtím, než je budete používat.
Dovolíme si nyní specifikovat několik zásadních problémů, které provází skladování vajec a to z toho důvodu, že kolem toho opět koluje řada mýtů.
Vzhledem k tomu, že se blíží Velikonoce, je zde otázka vařených vajec. Ovšem pozor, málokdo ví, že i takto upravená vejce je nutné, co nejdřív zkonzumovat. Bakterie se totiž množí i v uvařeném vejci, proto jej není dobré dlouhodobě skladovat. V každém případě, pokud jich uvaříte víc, mějte na paměti, že je bude vhodné v dalších receptech rychle spotřebovat.
Vejce také nepatří na mrazák. Hrozí zde, že se vlivem mrazu nafouknou a prasknou. To jistě nechce vůbec nikdo! V nezbytném případě, že skutečně chcete přemíru vajíček zamrazit, musíte oddělit bílek od žloutku a ten ještě smíchat s trochou soli, aby nezhoustl.
Vidíte-li poškozené nebo mírně prasklé vejce, není nejlepší odpovědí – to rychle sníme a nic se nestane. Pamatujte, že i tou nejužší skulinkou proniká dovnitř řada bakterií a nebezpečných látek. V každém případě – odhalíte-li prasklé vejce, spotřebujte jej do dvou dnů nejpozději a zvolte výraznější tepelnou úpravu.
Vajíčka jsou nedílnou součástí jídelníčku, jsou oblíbená a také zahrnuta do řady oblíbených receptů. Jejich správným skladováním jim prodloužíte životnost, ale především nebudete riskovat to, že se s nimi do vašeho těla dostane něco, co by vám způsobilo zdravotní problémy.
Foto: Shutterstock, zdroj: Incredibleegg, RealSimple
Aktualizace: 27.2.2023 19:52
Sousedské soužití často není jednoduché. Přesahující větve stromů, štěkající pes, nevychované děti, záliba v hlasitých hobby… Zobrazit více
Pokud toužíte po dokonalém anglickém trávníku, rozhodně si udělejte radost a vypěstujte si ho. Jen… Zobrazit více