Děláme to asi občas všichni. Místo toho, abychom utěrku umístili na háček, raději ji přeloženou zavěsíme na dvířka od trouby. Je to sice velmi pohodlné, v některým případech možná i instinktivní, ale jde také o velmi nebezpečný hazard se zdravím a majetkem. Utěrka, ani nic jiného, na dvířka trouby prostě nepatří.
Není utěrka jako utěrka
V dnešní době existují celé stohy utěrek, které se používají k sanitárním a jiným účelům. Od obyčejných textilních utěrek pro utírání nádobí, přes ty z umělých vláken na utírání prachu, až po vysoce specializované, které se používají například k leštění karoserií.
Liší se tedy nejčastěji způsobem použití a pořizovací cenou. Téměř všechny ale mají jednu společnou věc. Při nesprávném používání a nehygienické údržbě se z prosté utěrky stává časovaná bomba.
Na dvířka trouby nic nezavěšujte
Možná vás už napadlo, že hlavní problém utěrky zavěšené na dvířkách trouby je zřejmě v požární bezpečnosti.
V extrémních případech může samozřejmě dojít i vznícení. Bude se vám to zdát sice nepravděpodobné, nicméně přesně takto vzniká u nás až několik desítek požárů ročně. A určitě nechcete být další číslo ve statistice.
Navíc nejde jen o oheň. Pokud zavěsíte vlhkou utěrku na rozehřátou troubu, může se vlhkost v textilii vyšplhat na vysoké teploty. Pak už stačí jen málo k případným opařeninám, zejména u dětí.
Utěrky jako semeniště bakterií
Nesmíme zapomínat ani na pravidelnou obměnu použitých utěrek a jejich časté praní. Nezáleží na tom, jakým způsobem se utěrka používá. Důležité je, kde se používá. A pokud se má vyskytovat v prostředí, kde se manipuluje s potravinami, je správná hygiena naprosto stěžejní.
Utěrka se totiž velice rychle stává semeniště různých baterií, virů a ještě častěji plísní. Vlhkost, správná domácí teplota a neustálý přísun živin z různých nečistot, je vynikající příležitost pro nevyžádanou návštěvu z mikroskopického světa.
To pak může vést k různým zdravotním potížím strávníků i obyvatelům bytu či domu. Nejčastěji se jedná o potíže kožní, trávicí a v horším případě i respirační. A bohužel se nejedná pouze o ojedinělé případy. Za nevhodný stav utěrek na nádobí a jejich uskladnění, může hygienická kontrola zavřít celou restauraci.
Utěrky po použití nechte vždy řádně vyschnout, nenechávejte je v přímé blízkosti potravin a pravidelně je střídejte. Není přeci nutné, kvůli špinavé utěrce, si přivodit nějaké problémy.
Foto: Shutterstock, zdroj: TheKitchn, Apartmenttherapy