Kvalitní máslo nepatří mezi nejlevnější kulinářské komodity. Navíc v dnešní době potravinových alergií je potřeba tyto produkty často nahrazovat něčím jiným. I když má máslo své nezaměnitelné chuťové vlastnosti, určitě stojí za rozmyšlení, zda do naprosto obyčejných receptů drahé máslo dávat. Navíc, když se dá levně nahradit alternativními surovinami.
Použít máslo není vždy nutné
Máslo se používá téměř ve všech receptech pro přípravu pečiva a pečeného masa. V případě zmíněného pečiva je tento živočišný produkt často hlavním pojivem, například u křehoučkých čajových sušenek. V mnoha receptech lze máslo nahradit. Pokud jste ochotní ušetřit nějaké peníze a slevit ze svých kulinářských nároků, budou následující rady přímo stvořené pro vás.
Sáhněte po oleji
Mezi hlavní náhražky másla můžeme zařadit jiné běžné suroviny jako olej, jogurt, různé druhy pyré a podobně. Slunečnicový a řepkový olej nemá nijak významnou chuť a proto se výborně hodí na přípravu bábovek. Vyvarujte se použití olivového oleje, jehož vonné a chuťové vlastnosti mohou sladké pečivo poznamenat. Jemná příchuť oliv nemusí všem úplně vyhovovat. Nicméně oleje rozhodně patří mezi alternativy másla a pro alergiky jsou nejvhodnější.
Pomůže i ovoce a zelenina
Pokud alergiemi netrpíte a přidané hodnoty tuku vám nevadí, můžete s velkým úspěchem použít i řecký jogurt. Jestli ale hledáte zdravější alternativy, bohaté na vitamíny a minerály, vyzkoušejte ovoce a zeleninu. konkrétně zde hovoříme o nejrůznějších druhů pyré vyrobených z těchto zdravých surovin. Pro zlepšení hutnosti těsta se výborně hodí například pyré z jablek, nebo banánů. Z červené řepy a mrkve lze zase upéct výborné buchty a dorty.
I ovoce a zelenina mají své úskalí. jejich použitím sice zcela zmizí přidané hodnoty tuků, rapidně ale stoupnou hodnoty cukrů. To je dobré mít na paměti a s dalším přidáváním cukru už brzdit. V případě podobné úpravy použijte poloviční dávku cukru, než je v daném případě obvyklé.
Foto: Shutterstock, zdroj: Healthline, TasteofHome